2022-11-27 819 浏览
搬咗嚟呢边住成年,都系第一次入嚟呢间店。因为门面太唔起眼,同一条街亦都有太多选择。今次想食啲新意思,又唔想行好远,所以就入嚟。午餐都系@$50左右,街坊价。相对嚟讲,个豉油炒面,冇火腿丝都照卖$50,就比较贵。但系因为太钟意食,所以照叫。另外本来想叫啲鸭脚饭,因为唔系间间有。但系老板娘话未够霖,叫我转第二款,okok,转叫牛腩筋饭。个牛腩筋饭真系够霖,亦都好入味,但系更好味嘅,竟然都系碟豉油炒面。冇标榜用豉油皇、头抽,乜乜七七。但系成碟摆喺面前,就一阵豉油香味扑鼻而来⋯ 心谂,有料到㖞,睇埋啲面系乜嘢水准先。啲面入口,软硬适中,干湿程度亦都啱口味。佢唔系靓嘅蛋面,欠咗啲蛋味,但系做面嘅粉应该系靓嘅。但系佢做到干湿度准,同埋豉油香,入口爽绵平衡适中,冇乜肥油渗出来⋯ 已经系近呢几年,我食到最好味嘅豉油炒面,赢过我在五星酒店及大酒楼食过的两次。我肯定会返嚟食豉油炒面。再公平啲讲句,佢个例汤个样似系例水,但系其实都饮得下,有冬瓜味、有猪骨味,唔觉有味精。