2017-06-08 269 浏览
同朋友去咗油麻地「私房御约」试吓私房海鲜套餐,入到去餐厅空间位置大,坐得都几舒服。呢度出名新鲜海鲜,我哋拣咗个「龙趸海鲜餐」,$298一位,呢个套餐有我最钟意嘅龙趸肉,所以就拣咗。套餐包括「日本放养猪梅肉」、「扎扎跳基围虾」、「深海龙趸鱼腩」、「蛏子皇」、「手打墨鱼滑及鲜虾滑」、「元贝皇连裙边」、「自制鲜虾猪肉饺」、「虫草花红枣冬菇蒸鸡」、「时令七色蔬菜」、「南瓜粟米排骨粥」、同埋「精选甜品」就系木瓜雪耳糖水等等。系等紧嘢食期间,店员就攞咗一壶菊花茶同埋两个杯俾我哋饮,菊花茶入面仲有杞子同埋圆肉呀,好少餐厅会有咁滋润嘅茶水饮,饮落口清清地,好正啊。店员就攞咗一盆新鲜嘅海鲜俾我哋睇,之后亲自将猪肉同埋基围虾放入蒸炉入面蒸,之后冚返个盖,帮我地计埋海鲜要蒸嘅时间,非常体贴。基围虾食落去好鲜甜,而且啖啖肉,唔使点豉油都已经好好食呀。另外猪肉嘅肉质「林」,半肥瘦有口感,好味道!之后就系我最期待嘅龙趸肉啊, 龙趸好厚身,见到都好想食呀,仲有葱可以僻咗啲鱼腥味。龙趸肉食落去好滑,啖啖肉而无骨,非常鲜甜嘅鱼味道,必食,大爱!除此之外,仲有我至爱嘅扇贝两大只,蒸完之后有啲鲜甜汁可以饮系单贝壳度,饮落去

另外猪肉嘅肉质「林」,半肥瘦有口感,好味道!

除此之外,仲有我至爱嘅扇贝两大只,蒸完之后有啲鲜甜汁可以饮系单贝壳度,饮落去有少少清甜、咸咸嘅味道,绝对系新鲜扇贝嘅汁,扇贝咬落去好爽口,咬咗几啖就食咗落肚啦。而裙边好长咬落去爽口,可以满足晒两个愿望,哈哈。

最后食返啲蔬菜,分别有娃娃菜、南瓜、粟米同埋青椒等等清下肠胃,等个肚仔冇咁济。之后就有私房菜自制饺子同埋鸡食啊!饺子皮唔算太厚,鸡既肉质鲜嫩,肉质滑嫩,又系必食之选。

最后将所有海鲜蒸完晒嘅汁,所有精华用黎煲粥,每人几碗,真系非常满足同埋饱肚啊。

食咗咁多野一人都系$200,就可以食到唔同种类嘅海鲜,一句讲晒平靓正!