2009-03-12 208 浏览
因为本人好钟意食厚切方包,贪佢有口感 所以成日去唔同地方试厚切方包~茜廊既多士方包($6 for 6slices)真系好好食好好咬, 又弹牙,好有口感加上佢既多士方包系比一般方包重少少奶味, 而又无咁油比起一般面包舖的厚切方包好食好多,如:西湾河美味屋既厚切方包($7 for 4slices)就外皮硬过白面包太多, 一咬落去, 外皮仍然需要"赵", 但白面包就已经扁晒, 毫无弹性又无口感;就味道而言, 更加系无特别味道, 有油味, 并唔系牛油香味,只得外皮有烤味(因为美味屋的多士方包并无落奶, 但有落油)另外,嘉顿的厚切方包味道比茜廊既多油d, 而且冇茜廊咁厚, 所以我都系钟意食茜廊多士方包多d而且茜廊既多士方包有样特别野,系其他面包舖头冇既就系茜廊既多士方包系有纹理(pattern)既, 可轻易拉出一丝丝既包,呢个包比轻挺身, 唔会软"lie lie"随带一提, 由于好少地方有得卖厚切方包, 所以可比较的例子少, 如果有人知道边到有得买厚切方包, 请讲俾我知, 我好想试^^

茜廊既多士方包($6 for 6slices)真系好好食
好好咬, 又弹牙,好有口感

加上佢既多士方包系比一般方包重少少奶味, 而又无咁油
比起一般面包舖的厚切方包好食好多,
(因为美味屋的多士方包并无落奶, 但有落油)

而且茜廊既多士方包有样特别野,系其他面包舖头冇既
呢个包比轻挺身, 唔会软"lie lie"

2009-03-11
$6 (早餐)