2022-08-21
天下第一猪😃哇~~~见到师傅正在烧紧乳猪🐷流晒口水吖!「我要吃肉肉,就要吃肉肉,吃饱才有力气和你逛遍这地球,你别嫌我太重,要嫌我太瘦…」🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽粤艺馆顾名思义主打粤菜,艺即是艺术,把粤菜做到出神入化的地步,俾人以艺术性的享受。餐厅装潢富丽堂皇,大厅中央大大既吊灯好有气派,融入左中西既格调,俾人好高级既感觉。听讲粤艺馆在海港城海运大厦又开咗间全新日式粤菜店,高级海景粤菜,下次有机会一定要去!🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂「是日餐点」👉🏾红杞花雕鸡💰88HKD前菜花雕醉鸡带有好香既花雕酒味,但入口唔好会有酒既苦味,鸡肉好嫩滑,鸡皮好爽口,冰凉既口感好清新。👉🏾一蟹两艺💰168HKD皇室焗酿蟹盖 - 蟹盖酿满左满满既蟹肉,啖啖肉,好鲜甜。呢个蟹盖最特别之处系可以连壳食,因为系用左软壳蟹,食得好方便。陈醋野菜沙律蟹件 - 陈醋既酸可以带出蟹既鲜甜,蟹件炸得啱啱好,炸粉唔会好厚,锁住左食物既水份,做到外脆内软既口感。👉🏾即烧无花果天下第一猪💰348HKD我地因为乳猪而来,终于等到主角出场。外皮烧得好薄好脆,肉质好嫩好厚好juicy,唔同平时去饮食开果D只有得层皮,呢个乳猪啖啖肉
哇~~~见到师傅正在烧紧乳猪🐷
流晒口水吖!
🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽
🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂
「是日餐点」
👉🏾红杞花雕鸡💰88HKD
👉🏾一蟹两艺💰168HKD
👉🏾即烧无花果天下第一猪💰348HKD
我地因为乳猪而来,终于等到主角出场。外皮烧得好薄好脆,肉质好嫩好厚好juicy,唔同平时去饮食开果D只有得层皮,呢个乳猪啖啖肉,口感好丰富,非常好味。可惜只有6片,真系唔够喉。尤其喜欢佢特制酱汁,香甜得黎有好浓郁的无花果香味,同乳猪系perfect match.
👉🏾不时不炖汤💰138HKD
炖汤好足料,所以味道非常之鲜甜。大大既花胶,响螺份量都好多,煲汤既猪肉都有2款,薄薄既猪肉片好好味,唔会好柴,连汤渣都食晒。
👉🏾蜜丝咕噜肉💰168HKD
咕噜肉系厨房两大勊星之一(睇戏睇上脑),呢个咕噜肉真系可以做到粉层无抢走肉既鲜味,而且锁住晒D肉汁,做到外脆内软。无花果配埋落去咕噜肉估唔到都咁好味。
👉🏾花胶天白菇菜胆💰188HKD
花胶超大块,肉好厚,啖啖肉,系一块花胶扒。花菇味好香好重,呢个菜真系好高级,好有营养,好滋味。
👉🏾瓦啫啫唐生菜💰128HKD
简单既唐生菜在瓦煲里变得不平凡,咸香既肉碎,爽脆既生菜,热辣辣既瓦煲,可以平衡一下呢餐既蔬菜。
👉🏾 水晶花胶冻💰32HKD
摆盘精致,一截青瓜上呈上黑醋啫喱同花胶冻入口即溶,口感层次丰富。
👉🏾杨枝甘露💰68HKD
甜品都不马虎,甜而不腻,芒果高品质无渣,口感好绵密。
📍 粤艺馆
铜锣湾勿地臣街1号时代广场10楼1001A号舖