2006-01-17
今次罕有地由我做东,请一班姨妈姑姐食饭。订位时已问定有否12人套餐,佢话做紧$1880的特价套餐,原价是$2,380。去到时竟然话冇得做,但个女部长好好人,佢话可以特惠给我,而且我己预订了一个大布甸,佢话可以放弃套餐的甜品,加60蚊就可以有个大布甸。第一道上系鸡炖翅,一梳梳翅蒲面,不过我觉得不似排翅,用筷子一夹就散,而汤底较油。窝贴大明虾-炸得不算太油,不过味道好淡,一定要点沙律酱才有味。桂鱼卷-鱼肉唔结实,有少少霉的感觉;而炸的部份,亦不算好脆。大良炒鲜奶并野鸡卷-炒得唔错,不会过杰,变了糊状,不过食落几多油,较腻,而野鸡卷不是十分脆口。炸子鸡-妈妈大赞唔错,皮脆肉嫩。另外,乳猪拼盆、生菜片鹌鹑崧、鱼汤浸时菜算是不过不失的货式。炒饭-炒得好干身,不会太油,饭粒几爽,配料亦十足。鸳鸯粉果-有炸有蒸,大家都认为炸最好食,炸得好透彻;虽然套餐份量足够我o地12人食,不过我当然唔少得叫生炒骨啦,不过食落啖啖肉,似咕噜肉多D。表妹觉得好食,而我就认为甜酸汁的味道恰好,但排骨就炸得唔够脆,似是翻炸的。西米布甸-虽然大家都食到好饱,但大家对西米布甸都唔够喉,后悔只叫了一个,如果再叫一个大布甸,我相
炸子鸡-妈妈大赞唔错,皮脆肉嫩。
炒饭-炒得好干身,不会太油,饭粒几爽,配料亦十足。
鸳鸯粉果-有炸有蒸,大家都认为炸最好食,炸得好透彻;
西米布甸-虽然大家都食到好饱,但大家对西米布甸都唔够喉,后悔只叫了一个,如果再叫一个大布甸,我相信都食得晒。
布甸后还有奉送的芝麻糊,大家又赞好,认为系即磨芝麻,不是用粉冲制的,老豆仲食一次过了两碗。
一家人一路食怀旧菜一路讲怀旧事,虽然水准只是一般,最紧要开开心心又一餐。