2016-04-18
好大雨好大雨...... 不过几大雨都唔会阻止到我出街食饭嘅!呢度只系开咗4个月,对于区外人算隐蔽㗎,但其实地铁北角站B4出口过条小马路,2分钟就到。座位唔算多不过唔挤迫,墙上有一对大木刀叉,又有手画嘅Tiramisu图及其他简单嘅画,感觉真系似去咗意大利食饭咁... 望住外面落大雨,谂返起以前英国𠮶阵.......食主菜前,先食个自家制嘅focaccia面包配沙律,其实而家都冇乜边度会咁好心机自己整面包,值得赞扬!由于呢度做街坊生意为主,怕面包太硬啲老人家会食唔到,所以佢哋会将面包造得较软身,咁就牙痛嘅朋友都食得啦!我自己都系钟意食软面包嘅,所以呢个啱晒我&猫猫啦大阪烧薄饼 墨鱼汁薄饼底($108)较为特别嘅系薄批用咗00高筋面粉制造,乜野系00面粉呢?原来意大利系用2->1->0嚟分面粉研磨得有几幼细,2系最粗,1系中,0系磨得幼细,而00面粉喺研磨后嘅谷物%比0面粉仲要低,所以佢系最细致㗎喇。批入面加咗墨鱼汁,所以批会系灰黑色,仲要日西合璧加啲大阪烧配料,哇外观真系够晒特别,创意十足!带有墨鱼鲜香嘅批底焗得十分薄脆,一咬即碎;每一块上面都加咗大量芝士,虽然唔可以拉
自家制嘅Focaccia面包配沙律
较为特别嘅系薄批用咗00高筋面粉制造,乜野系00面粉呢?原来意大利系用2->1->0嚟分面粉研磨得有几幼细,2系最粗,1系中,0系磨得幼细,而00面粉喺研磨后嘅谷物%比0面粉仲要低,所以佢系最细致㗎喇。批入面加咗墨鱼汁,所以批会系灰黑色,仲要日西合璧加啲大阪烧配料,哇外观真系够晒特别,创意十足!带有墨鱼鲜香嘅批底焗得十分薄脆,一咬即碎;每一块上面都加咗大量芝士,虽然唔可以拉到好长,不过呈半溶状异常柔软,芝味浓郁;其他配料仲有章鱼粒、mayonnaise及最重要嘅木鱼花,虽然简单但系大厨成功地将日式风味融入意大利pizza,整体非常match,好味到木鱼花都要跳返只舞
大阪烧薄饼 墨鱼汁薄饼底
每日限定20份,熟客通常会预约定,今日有幸无预约都试到!云吞皮又薄又滑有咬口感,滑到可以Sir咗落喉咙,入面嘅烟熏芝士馅极度柔软,散发住奶香但冇被烟熏味道所盖过,点少少激浓嘅黄色芝士汁,上面再放粒semi-dried tomato一齐食,虽然蕃茄皮好干,但蕃茄肉酸酸甜甜又好多汁㖞,除咗口感特别外仲可以中和返芝士嘅腻;睇得出北海道帆立贝煎得好有心机,外面保持到金黄色但内软兼充满肉汁;旁边仲有一块卖相特别嘅芝士片.... 又见雪飘过.... 好浪漫~ 猫猫非常满意呢道菜,上次饮晒佢嘅芦笋汁,今次俾佢食多旧云吞啦
芝士帆立贝意大利云吞
店员会用心地介绍menu上面不同嘅食物,上菜前仲会讲解一吓制作过程及选材料嘅原因,睇得出佢哋系用心制作食物唔系求求其其做街坊生意。可惜今晚实在食唔落甜品,唯有下次再试过啦