2021-12-31
出嚟食饭最紧要开心🤪本身约咗frd 一齐去买嘢,所以顺便同佢一齐出嚟食饭😋😚😚特登拣咗间有米之莲嘅传统印度餐厅🤪我谂应该一定冇伏啦,点知真系冇伏嘅,但都冇乜惊喜啰😢😢😢 Btw 我book 嘅时候系用open tice book 仲有八五折😂🤣book 唔同时间有唔同嘅discount🤣所以成件事抵咗好多~ 埋单人均都系300左右😛😛😛讲吓service 先,一入到去餐厅嘅时候冇乜人,侍应见到我哋都好主动埋嚟同我哋打招呼问我哋有冇bookings 𠮶啲,然后就带我哋埋位坐。但一行入餐厅𠮶吓就feel 到鞋㡳奶哂屎💩💩佢个地下好似搽咗蜜糖咁黐lup lup 😅真心谂咩料,内心想大叫一句oh shit! 但好在侍应都好好礼貌🤣🤣会主动上前去serve 我哋又问我哋啲嘢好唔好食咁😋😛(咁我哋当然话好食啦😛😛) 就算我哋叫唔多嘢但又坐得耐都冇话赶我哋走🤣🤣呢样好抵赞!因为好多好多餐厅都会赶人走🥲😢至于食物方面,我哋叫咗一开始三样野加两杯饮品~后尾觉得唔够饱加多咗两样嘢🤣🤣先至够饱😛1. Truffle Butter Chicken讲到系truffle butter chicken 佢嘅松露味当
1. Truffle Butter Chicken
讲到系truffle butter chicken 佢嘅松露味当然系好出啦,一食落口就有阵劲浓郁嘅黑松露味🤣🤣好正!个汁都好浓郁顺滑,鸡又冇话好老,好啱点住啲Naan食。但系!Butter chicken 应该系由蕃茄糊加butter同埋其他香料整成嘅一道𩠌🥲但佢一啲蕃茄味都冇🥲🥲香料味又被松露味盖过哂,又唔够辣,真心有少失望
1. Lamb Roganjosh
呢个羊嘅菜式我同友人都好钟😋食到食指大动!👈🏻👉🏻佢有少少辣,相信系大部分人都接受到嘅辣,然后羊又有羊味!同埋又有洋葱嘅辛香加埋佢啲香料味真系好正😋🤪不过美中不足嘅地方系佢嘅羊太老同埋冇乜肥膏😭😭我哋两个牙力都唔差都要咬餐死😭更加唔好话系啲老人家,分分钟食到假牙都甩埋😭
1. Keema Naan
呢个系酿咗羊肉馅料嘅Naan😛好食!佢嘅皮入面酿咗啲羊肉,加咗孜然粉入去调味~个羊味好出色同埋啲啲孜然味都好香😚😚
1. Naan
Errr就系好普通嘅Naan冇乜特别😿
1. Cheese Truffle Naan
呢个Naan嘅口感好软糯🤣好重Truffle 味,但cheese味就唔系好出😢(友人话食到cheese味,我就唔系好食得出😢😢😢可能我唔系金舌头😭) 然后佢嘅败笔就系佢嘅truffle sauce 搽上去嘅时候太多olive oil 加埋佢啲cheese 令到成件事好济🤰🏻🤰🏻济到我哋饱死🤰🏻🥲建议可以落少啲油
1. Fruit punch
🤣佢嘅fruit punch都几fresh,饮得出有几款果汁捞埋,但其实同出面𠮶啲超市fruit punch差唔多😢冇乜惊喜。。。
1. Mango Lassi
口感劲!顺!滑!佢嘅口感好似我饮紧一杯冇落落肉嘅味汁但质地又好浓稠🤣🤣睇得出制作呢杯嘢饮嘅人好俾心机咁过滤咗啲渣滓😋但佢太甜啦😭酸返少少我会开心啲😚
讲到尾,我食完都唔觉得佢有米之莲水准🥺定系我期望太高呢?😅