2018-11-27
我朋友知道我钟意食台湾野,佢话呢间餐厅会有惊喜,所以今晚我朋友带左我黎食“古早味原住台湾”, 一开始入到门口我已经见到餐厅装潢&装饰好像回去了最原始既时候,近门口的枱櫈都系以竹&木为主题,五颜六色,充满”古早”的味道.而且, 近餐厅门口还设有一个卖买手作物品摊位, 全人手制造, 每件产品只有一件,可遇不可求, 我和朋友每人都买了几件, 因为真的很漂亮, 我觉得这间餐厅除了可以享用美食之外, 还可以给客人购买这些特别的产品, 真是买少见少.打开餐牌食物种类有精巧小菜, 真材实料炖汤, 不同类别的卤肉饭, 不同选择的牛肉面, 特色炒饭炒面, 烤鸡烤鱼, 卤水拼盘,火锅等等, 非常非常多选择!麻油炒腰花每一块猪腰都系大大块,爽脆无比,溶入猪腰一齐炒既酱汁&酒味非常浓郁, 而且配上杞子&大葱,带出鲜味!真系食到我地大快朵颐! 惊喜!咸蛋炒苦瓜当时只系想食苦瓜, 因为见到餐牌个图好吸引, 所以就叫左.本身都没有什么期望,因为咸蛋炒苦瓜周围都有,觉得应该都差唔多.但点知…..我地一食落口, 因为苦瓜关系咸蛋非常甘香,咸蛋炒得好靓,苦瓜好新鲜, 吃得出下了不少功夫先可以做到这个效果, 比起外面餐厅的
麻油炒腰花
咸蛋炒苦瓜
当时只系想食苦瓜, 因为见到餐牌个图好吸引, 所以就叫左.本身都没有什么期望,因为咸蛋炒苦瓜周围都有,觉得应该都差唔多.但点知…..我地一食落口, 因为苦瓜关系咸蛋非常甘香,咸蛋炒得好靓,苦瓜好新鲜, 吃得出下了不少功夫先可以做到这个效果, 比起外面餐厅的黄金虾所炒出既咸蛋黄, 我认为这个还好吃得多! 惊喜!
药炖排骨汤
汤里面有人参, 炖到好松化既排骨, 药材.
呢个汤系完全无味精,迎合到依加香港人喜欢少糖少盐, 饮落去味道刚刚好, 因为有药材&人参既关系, 所以汤既味道系有点甘甘地既味道, 非常有益既汤水.
手工综合芋圆(冻)
手工综合芋圆配料有有红豆,绿豆,仙草&珍珠, 每粒芋圆咬入去仲有芋头肉&番薯肉, 口感系粉粉的, 外面烟烟银银, 好正! 红豆,绿豆都好大粒!
呢个餐厅真系极力推介! 由外到内, 由内到外都系充满”古早味原住台湾“!