2019-09-12
之前日本旅行去过一间居酒屋,入面嘅餐牌以人手写, 装潢相当简朴,但食物却相当出色,至今仍然回味。今日巧遇「平成」呢间居酒屋,一见到墙身手写嘅餐牌我立即想起当时日本𠮶间居酒屋,令我急不及待同朋友坐低试试。餐牌一样都系用人手写,而且有中日对照。传统居酒屋当然先叫饮品,每人叫唔同味道嘅乳酸梳打,从左至右分别系士多啤梨、巨峰提子、荔枝同百香果。份量几大,冰唔算多。系聚会前当然要先干杯一次,然后就等待食物嘅来临。首先有冰镇秋葵,自己一向钟意秋葵滑潺潺嘅口感,酱汁应该系芝麻酱加豉油,呢个配搭非常常见,味道亦一如以往地出色。之后喺鹿儿岛海盐烧和牛,肉味几重,质感冇我想像中咁松软。烧明太子未必个个都钟意,不过I’m loving it。微焦既外层加上独特嘅咸香令我爱不释手。见到芝士葱蛋饼既蛋汁非常性感,芝士同蛋合二为一,味道超正。紫薯沙律几甜,估唔到同咸味既三文鱼籽几夹。黑松露月见鳗鱼饭啱啱好有四串鳗鱼,啱晒同朋友share,唔驶自己切到烂晒。鳗鱼唔算入口即化但都好肥美,冇咩骨肉质嫩滑,加左黑松露更加冇得输。三文鱼籽胡麻冷面既面条偏硬,面条够晒冻,加埋百搭既芝麻酱,非常滋味。石锅三重芝士火山烧鹅肝丼一
餐牌一样都系用人手写,而且有中日对照。
之后喺鹿儿岛海盐烧和牛,肉味几重,质感冇我想像中咁松软。
见到芝士葱蛋饼既蛋汁非常性感,芝士同蛋合二为一,味道超正。
紫薯沙律几甜,估唔到同咸味既三文鱼籽几夹。
石锅三重芝士火山烧鹅肝丼一上菜,我同朋友不断赞叹。饭上有三大片既鹅肝,厚身之外外表几脆。芝士铺满晒饭同鹅肝上面都爆晒出黎,火灸过后散发出阵阵既香味,每一啖都系极级享受。
平成既月见松叶蟹甲罗烧比起之前食过非常唔同。除左蟹膏蟹肉之外,餐厅仲加左紫菜,鹌鹑蛋,味道中和左无咁咸,蟹膏特别香甜。
相信系香港最接近日式传统居酒屋非平成莫属。