2023-10-02 26 浏览
铜锣湾嘅madhouse系一间以手工啤酒为主打嘅餐厅,除咗有多款精酿啤酒之外,佢哋嘅brunch set都值得一试。Madhouse Grand All Day combo,入面有三只太阳蛋蛋、三条纽伦堡肠、三块烟肉、烤蕃茄、焗茄汁豆、生果、炸薯饼同多士。呢个combo可以话系一次过食晒所有美式早餐嘅经典元素,份量十足,太阳蛋蛋煎得刚好,蛋白熟透但蛋黄仲保持流心,配埋多士一啖就爆出黄金色嘅蛋汁。纽伦堡肠同烟肉都烤得香口,肉汁丰富。烤蕃茄同焗茄汁豆都几清新,可以中和下油腻感。炸薯饼系我最钟意嘅一样,外层香脆,入面仲有芝士同马铃薯泥,好似食紧芝士汉堡一样。生果方面就有士多啤梨、香蕉同奇异果,都几新鲜甜美。Omelette & Steak Combo:用三只蛋做嘅奄列、三成熟嘅板腱牛扒同多士。呢个combo比起上一个就细少少,但都几适合想食牛扒嘅人。奄列做得几滑溜,入面有芝士、香肠同火腿粒,味道唔错。牛扒方面嫩滑多汁,而且非常多肉汁。Joy Pancake:有自家经典班戟、士多啤梨同鲜忌廉。班戟做得几厚实,但唔会太干或太硬。表面洒左少少肉桂粉增加香气。士多啤梨切得几大件,都几新鲜甜美。鲜忌廉

Joy Pancake:有自家经典班戟、士多啤梨同鲜忌廉。班戟做得几厚实,但唔会太干或太硬。表面洒左少少肉桂粉增加香气。士多啤梨切得几大件,都几新鲜甜美。鲜忌廉就唔太甜,可以平衡下班戟嘅甜度。

至于饮品方面,我就拣咗两款啤酒试吓。

第一杯系由Amundsen Brewery所出嘅Helles Good Lager,呢杯啤酒系一种德国风格嘅淡色拉格,颜色金黄,味道清爽,苦度中等,酒精浓度5.5%。呢杯啤酒适合任何场合饮用,唔会太浓烈或太复杂。

第二杯系由Brouwenj Rodenbach所出嘅FruitAge,呢杯啤酒系一种比利时风格嘅果汁啤酒,颜色红紫,味道酸甜,苦度低,酒精浓度3.9%。呢杯啤酒入口有浓浓嘅莓果香气,好似饮紧果汁一样,适合想饮啲清新嘅人。