2020-08-01
平时见位于湾仔同尖沙咀嘅 pici 成日都好多人等位,前排经过沙田见到唔洗等位,即刻入去试吓当晚叫咗个二人餐,价钱都几抵 $398 有 1个 starter + 2个 pasta + 2杯饮品 or 甜品,饮品都有啤酒同红白酒选择而无需另外加钱Starter 拣左 - 辣蒜脆炸海鲜拼盘坦白讲,个拼盘卖相已经一般,食落仲要无咩味,要靠旁边个蛋黄酱黎提味,而且仲要另加 $15,所以唔推荐主菜必食招牌 - 鲜刨黑松露细扁面 (另 +$15)黑松露落得慷慨,酱汁好香松露味,意粉食落弹牙有蛋香而且挂汁,不过感觉比较油腻另一款主菜 - 经典牛肉千层面(另 +$10)千层面焗到有微微焦㶶效果、芝士溶化火喉刚好,一上枱已经闻到浓浓嘅香气,面头仲铺满海量嘅芝士,每层都夹住浓厚嘅肉酱同白汁,简单嘅材料配搭食落好满足整体味道同水准都唔错,呢个价钱食到手做嘅 pasta 真心值,而且待应服务态度好好同细心,话说等左好耐都未有野食,想问下嘅时候,一个眼神说话都未讲佢已经主动走过黎,话已经帮我哋追紧厨房,而唔系扮睇唔到。美味嘅 pasta + 友善嘅服务,下次一定会再帮衬!
Starter 拣左 - 辣蒜脆炸海鲜拼盘
主菜必食招牌 - 鲜刨黑松露细扁面 (另 +$15)
另一款主菜 - 经典牛肉千层面(另 +$10)