2022-09-26
继续小店之旅!呢排好钟意睇火影忍者,所以想食下传统日本野食。听到友人推介话观塘有一间食鸡扒乌冬好出名的铺头,细个睇电视知道日本人好钟意食鸡扒豆腐乌冬,估唔到喺香港都可以食到。午餐时间都要排一阵,大约10人,而入面系坐满的。我食酱油冷乌冬+骨付鸡。首先讲下乌冬系自家制,所以系好有弹力,食落好有咬感,唔易断。当然亦都有手打乌冬嘅爽滑,加上份量刚好的酱油汁,唔会太寡。配菜有紫菜,葱花,柠檬汁,萝卜蓉,全部加起上嚟就系满满的日本感,好幸福😋当然要讲讲主菜鸡扒。因为佢系上等鸡髀肉,所以好鲜嫩。食落系有豪大大鸡扒嘅感觉,但佢肉身会更加厚。加上碟底秘制酱汁,推介大家要必试!朋友食原味竹廉乌冬,做法似荞麦面咁样;另外汤乌冬都好味每人$90左右,价钱系观塘工厂区lunch 来讲算偏贵,但好味的。味道: 8/10服务: 6/10环境: 6/10性价比: 7/10
呢排好钟意睇火影忍者,所以想食下传统日本野食。
我食酱油冷乌冬+骨付鸡。
当然要讲讲主菜鸡扒。
朋友食原味竹廉乌冬,做法似荞麦面咁样;另外汤乌冬都好味
味道: 8/10
服务: 6/10