餐厅:Pentola (观塘)地址:观塘协和街33号裕民坊YM² 3楼305号舖Pentola喺一间主打手工意粉嘅餐厅🍽,继上年11月喺大埔艺术中心开咗第一间店,早几个月佢哋成功喺观塘裕民坊YM²成功插旗开第二分店,吸引咗唔少区外内嘅食客过嚟食饭饮番杯🍸行入门口,见到餐厅左右两条柱,写住由本地艺术家设计嘅「九龙官塘」同「手工意粉」八只大字,相当吸睛👀。「U」型嘅餐厅空间加上中间开放式嘅吧枱设计,配合埋落地大玻璃望到出面空中平台花园嘅水池同园林景色🌴,都有几分写意同自在嘅感觉😌餐厅星期一至日夜晚6-9pm做紧晚市二人套餐($368),计埋加一除翻开每人大概$200就可以食尽餐汤、前菜、主菜同饮品😍,不过Menu主食得两款唔洗加钱,想试其他主食例如蒜香白酒蚬肉意粉同慢煮牛面颊番红花意大利饭就要加钱喇,另外亦可以加购甜品,个人觉得两款甜品都几值得一试😎是日餐汤喺大蒜薯仔汤,另外散叫咗个意大利炖海鲜汤 ($118),里面有蚬肉、虎虾🦐、青口同鲈鱼,算喺几足料,入面加咗蕃茄🍅、番红花、茴香,饮落紧更鲜甜浓香,不过附送嘅多士就腍晒,如果唔喺蘸汤食一定更加正😋前菜有白鳀鱼茄子蓉多士同意大利风干火腿拼
餐厅:Pentola (观塘)
地址:观塘协和街33号裕民坊YM² 3楼305号舖

前菜有白鳀鱼茄子蓉多士同意大利风干火腿拼盘,香脆嘅酸种多士铺上满满嘅茄子蓉🍆,加上橄榄油同咸香白鳀鱼,几层口感同滋味令人胃口大开🤪;
风干火腿拼盘有24个月巴马火腿同莎乐美肠,呢个时候有杯酒送吓都几正(PS 加$98可享两个钟无限畅饮红白酒🍷)

✝️手工意式薯团配烟肉蕃茄酱
薯团喺晚市Dinner Set独有,所以点都要试吓,用咗风干猪面颊做主菜,食落咸香脆口,带有少少脂肪,肉香味都几出👍,加上蕃茄同罗勒等配料整成嘅酱汁,确实鲜香开胃,
唯一嘅喺薯团比较粉糬,个人钟意烟韧口感多啲😗

✝️新鲜波士蝢龙虾意粉 +$100
半只新鲜多肉波士顿龙虾🦞,配上餐厅自家手工制意粉🍝,以车厘茄同罗勒作为秘制酱汁的主要配料,食落酸香滋味,
意粉质感比较软腍,配埋龙虾肉一齐食鲜味Double up😝

甜品叫咗奶冻配百香果酱(+$38)同Tiramisu(+$38),甜品嘅出色令成餐饭嘅享受程度大大提升⬆️,
滑溜奶冻加上一粒粒百香果整成嘅鲜果酱,酸甜比例啱啱好,香浓嘅牛奶香难以抵挡🤤;
Tiramisu面层喺可可粉,中间有Mascarpone cheese,底层就有湿软带有Espresso同轻轻Rum酒香嘅手指饼,三层Layers带嚟丰富层次同滋味,仲一啲都唔腻🤓,
配埋Fruity嘅House Black Coffee或者奶滑Latte(+$18)一齐食就更上一层楼👏

2023-11-30