2009-03-05
大乡里出城,第一次入嚟愉景湾,老实讲环境真系几恬静,住宅发展得又比较有系统,配套又足,来往中环嘅船期都算密,算方便,唯一系船费贵,成$27一程,一来一回真系未见官先打八十!好彩,在D Deck部份食肆每满$100就送番一张船飞,算系交通津贴!入去前睇均所有食店嘅食评,有几间想去试但又未有食评,稳阵D拣咗韩一馆,见俾佢嘅评语都正面D!星期六1:00pm去到韩一馆,因为大部份窗口位都拉咗帘,搞到间嘢幽幽暗暗咁,叫有D气氛啦。虽然小弟极之少食韩国菜,真系唔系好知价,但个人觉得佢D定食都唔平,平均$90个咁上下,其实基本上佢个菜牌都系散叫嘅,不过,加多十零廿蚊就会变为定食喇。叫咗2个定食:「韩式辣海鲜汤手打面」($90)同「韩式传统石头牛肉饭」(要牛肉,亦可拣鸡肉)($95),另外加个凉拌「拌蚬肉海带」($68),之前惊唔够食,原来个定食同个凉拌都好足秤,两公婆食晒D嘢差D可以连晚饭都唔晒食呀!太饱喇!因为系定食,每客都附送3款韩式前菜及例汤,本应跟白饭,但我哋一个系手打面,一个系石头饭,就唔再跟白饭喇,俾埋你都食唔晒啦。而6款前菜每款不同,包括有传统泡菜、莲藕、野菌、磨菇、青瓜…等,款款都各
叫咗2个定食:「韩式辣海鲜汤手打面」($90)同「韩式传统石头牛肉饭」(要牛肉,亦可拣鸡肉)($95),另外加个凉拌「拌蚬肉海带」($68),之前惊唔够食,原来个定食同个凉拌都好足秤,两公婆食晒D嘢差D可以连晚饭都唔晒食呀!太饱喇!因为系定食,每客都附送3款韩式前菜及例汤,本应跟白饭,但我哋一个系手打面,一个系石头饭,就唔再跟白饭喇,俾埋你都食唔晒啦。而6款前菜每款不同,包括有传统泡菜、莲藕、野菌、磨菇、青瓜…等,款款都各有特色,味道也调配得很好,有咸有甜,有辣有酸,令味蕾有唔同食味嘅感受,已为一餐嘅开始带嚟惊喜,特别钟意个酱油莲藕,口感好特别,有别于平时食莲藕嘅爽脆,取而代之系一种柔韧感,但莲藕被酱油腌得好入味,微微哋甜味,好有趣嘅前菜!惊喜未完,初时以为个例汤都系一般普普通通嘅萝卜清汤,饮落先知有料到,萝卜清甜无渣,最正系个汤底,牛骨汤引出朕朕牛肉香!再嚟多个惊喜,就系个拌蚬肉海带,因为D海带切我幼细,食落好爽脆,有D似食海蜇,但就多咗朕海水味,而且劲多蚬肉,好似食极都有,又肥大厚肉吓,亦几鲜甜,再者配上浓香嘅芝麻酱汁,一流!
韩式辣海鲜汤手打面其实唔多辣,唔似经验所知个种韩国辛辣,所以对我唔嗜辣嘅人就有D「喜出望外」,而海鲜配料又非常足,有青口、鱿鱼、虾……等,不过D手打面自觉一般,唔系爽口个类;至于韩式传统石头牛肉饭叫做稳打稳扎,够惹味,附合预期所以无咩惊喜,个石头窝好够热,但做出哩嘅饭焦反而唔够焦香,感觉差咗少少!