2022-12-02
1986 浏览
餐厅10:30am开门,平日准时黎到,系食唔到第一轮嘅。建议大家预早15-30分钟排,如果唔系就要等到第二轮啦(入座限时90分钟)。好彩当日有人早食完~11:15am就入到。当然大家都可以打电话book枱,不过就可能要等到一两个月后先有得食餐厅环境阔落,唔会搭枱之余,枱与枱之间仲有大大块透明板,都几有自己嘅空间。佢地定期都会转menu,仲有唔少我未食过嘅怀旧点心!真系每次去都会有惊喜!点心整体质素唔错之余,份量十足,绝对系回头之选!💰茶钱:$18/位💰点心:小$33/中$36/大$40/特$43/顶$46▪️嘴炮包 $40(大点)一摵超爆浆!奶黄流沙装得满满,极之流心!包体软熟湿润带弹性,内馅起沙但蛋黄咸香偏淡。几钟意包面印有嘅搞鬼字样▪️冰花蛋球 $33(小点)超大个!一上枱完全吓亲!沙翁外层带点厚度,相当酥脆,内𥚃湿润软绵带蛋香,食落无想象中咁甜㖞!▪️第一叉 半份$158叉烧极之厚切!虽则用上梅头肉,肉质软腍,但呢个厚度真系少难咬。叉烧有少少㶶边效果,略嫌肉质少鞋同偏瘦左啲,胜在唔会太甜同份量十足。▪️鲜肉烧卖-四粒 $46(顶点)鲜肉加上大大粒冬菇,肉味十足之余,带点弹牙口感,无一般斋
💰茶钱:$18/位
💰点心:小$33/中$36/大$40/特$43/顶$46
▪️嘴炮包 $40(大点)
几钟意包面印有嘅搞鬼字样
▪️冰花蛋球 $33(小点)
▪️第一叉 半份$158
▪️鲜肉烧卖-四粒 $46(顶点)
鲜肉加上大大粒冬菇,肉味十足之余,带点弹牙口感,无一般斋得肉咁腻同咁实。
▪️纸包骨 $46(顶点)
第一次食纸包骨!原来系将牛油纸包住啲肉 再放入滚油到炸。肉质软腍多汁,好入味!仲夹杂左啲蒜香,几好食㖞~
▪️怀旧煎糯米鸡 $43(特点)
糯米鸡味道同一般无大分别,不过外层就煎得焦脆,同时内馅唔会太干,略嫌胡椒味偏重。
▪️擂沙汤圆 $33(小点)
汤圆外皮软糯,芝麻馅好流心,带沙沙口感。略嫌外皮偏厚左啲,芝麻馅味道相对无咁岀。
▪️古早味牛骨髓 $46(顶点)
西餐厅嘅牛骨髓就食得多,但茶楼嘅牛骨髓真系第一次食。口感软腍滑溜,自身牛味唔算好重,反而沙嗲味好浓郁!辣辣地几惹味
▪️一口金砖 $58
萝卜糕 外层香脆,咸蛋黄味几香之余,唔会太咸。不过萝卜糕就有少少粉,普通~
▪️鲜山葵海蜇头 $88