2020-09-18 2141 浏览
今晚庆祝朋友生日去咗Times Square食中菜-麒艺馆,店面装修几雅致新派,令人感觉舒服又唔会太拘谨。点了他出名的无花果黑叉烧,上枱卖相非常精致有啲似西餐上碟,摆盘非常吸引,猪肉的确非常爽口,海鲜酱做得唔错,带甜嘅味道,毛花果酱中和了猪的油份,再加上旁边一些鱼子酱咸香的点缀,香味都算几吸引,可惜尺寸有啲细,食一碟都唔够。无花果片皮鸡二食,口感唔错,鸡皮做得香脆,放在法式包上面同吃,口感几精致,有点法国菜的感觉!二食叫了凉瓜炆鸡,鸡件走油得很嫩,加上凉瓜豆豉炆在一起,整个煲的味道都融合在一起,打开盖香气爆出来,加上鸡油的确非常惹味!唐酒汤走花胶蟹肉蛋白,花胶非常美味又唔会太黏口,淋在面的汁做得非常清爽,蛋白非常弹牙和花胶口感十分配合,互相辉映 。酱油日山和牛肉松炒饭,有牛肉松,炒过的松子,秋葵有点日式的味道,可惜饭不够干身-可能秋葵的关系,酱油味道变得不够突出。整体感觉算唔错,价钱装修都配合,其实好食嘅中餐真系好难,好要靠厨师嘅手艺,在铜锣湾来说是物超所值,一定再嚟帮衬!

2020-09-18
等候时间
300 分钟 (堂食)