2023-11-04 678 浏览
鲗鱼涌嘅怪兽大厦,因为变形金刚而出名。而我对佢印象就系,非常坚固,一排咁长既大厦,咁多个窗口整齐排列,相信山竹打到黎,都系甘稳打稳紥。位于佢对面嘅一间食店,我一坐低,即刻有相同既感觉。佢既menu系硬皮相簿质地,里面嘅食物相都影得好工整,每一页编排唔会太密集,而且除左食物名,仲有好多菜式嘅背景介绍,似系饮食文化交流嘅书籍。真正食物嘅卖相,同menu又极为相近。因为以上,我对佢地既信任大增。 🍖 酸菜鱼,可以拣桂花鱼或者鲷鱼,平时都系食桂花鱼,想试下啲唔同既。鲷鱼真系好特别,我唔知同平时刺身个种,系咪一样,虽然刺身鲷鱼都有d爽,但呢种系超爽。爽到我以为喺脆肉鲩。由于未食过,我要特别钟意脆口野,真系欲罢不能。另外,佢下面又有红薯粉,平时外面食嘅喺一条条粗扁身嘅,食几条会觉得好饱,哩度系面条形状,一样咁好味但就唔会饱到食唔到其他野。 🍖大盘炒椰菜花,真系一个好简单炒嘅椰菜花,但系就可以见到手势同埋时间嘅准确拿揑。椰菜花无炒到淋哂,师傅兜炒嘅技巧准确,酱汁充分又均匀分布喺椰菜花上面。只需要小小肉丝做点骤,成个椰菜花嘅味道就即刻立体哂。 🍖胡椒猪肚鸡汤,踏入秋天,选个𩠌真系好啱时候。个日岩岩开始

🍖胡椒猪肚鸡汤,踏入秋天,选个𩠌真系好啱时候。个日岩岩开始有啲凉,出门口仲特别加左件外套,饮完哩个汤,成身暖粒粒,无独有偶,猪肚又系爽口脆身,好配合成晚嘅主题。

🍖🍺豆沙锅饼,虽然唔知道豆沙锅饼算唔算系湖南同四川嘅特色甜品,但系依样本身就系一种好吸引嘅甜点。豆沙唔会太甜,外面热辣辣。配合埋菊花茶,成为全晚完美嘅句号。而且菊花茶仲做到解辣清热嘅效果。

✨️优雅既老板娘,老板娘讲野不温不火,面带笑容。同行既朋友,之前食午餐都黎过黎度帮衬,佢话就算炒场时间,老板娘都系笑容满面。我十分欣赏。