2024-06-21 825 浏览
大家好,但系我食完觉得唔系几好。作为屹立香港30余年嘅老式香港西餐厅,佢完美咁代表左时下年青人对香港食物嘅刻版印象,难食。前菜!罗宋汤加蒜蓉包!坦白讲,几好饮,蒜蓉包都几脆,好味过扒X之王,冇咩好评价。$170大洋 红酒烩牛脸肉加牛脷 配菠菜面哗,讲起呢道菜我就有兴至啦!!先讲餐具啦,我觉得间野对只牛嘅软淋度太有信心啦,连把刀都唔比但系间野衰就衰在对只牛太过有信心,只牛居然唔比面,一身强横嘅筋肉,连块脸都充满筋肉牛脸肉!要食呢旧肉,你只能整旧叉起佢,好似野人咁食,因为D肉紧紧地锁死左起旧筋上面。想用叉或者匙羹扯D肉出黎?少年!你未免太睇少只牛同埋百味阁三十年嘅功力啦!接近4份3嘅牛脸肉都系筋,你呀妈个仔,纪晓岚黎都咬唔郁呀。‐-----------------------------‐-----------------------------菠菜面,生肖属牛、兔、羊嘅朋友有福啦,菠菜面嘅草青味将带大家体验起大草原食草嘅感觉,草(字面意思)!其实都唔系话好草青,不过当D红酒汁冇味𠮶时,就会更加feel倒佢𠮶浸草青味。‐-----------------------------‐----
大家好,但系我食完觉得唔系几好。

前菜!罗宋汤加蒜蓉包!

坦白讲,几好饮,蒜蓉包都几脆,好味过扒X之王,冇咩好评价。

$170大洋 红酒烩牛脸肉加牛脷 配菠菜面

哗,讲起呢道菜我就有兴至啦!!

牛脷,其实冇特别,一般货色啦,冇咩味,都算淋。

$220大洋 鹅肝配牛扒 事前图

垃圾鹅肝,腥臭,明显唔知摆左几耐

垃圾牛扒,同扒X之王末期一样,唔知雪左几耐,D肥膏完美咁反映出佢极度唔新鲜。

咁嘅垃圾都够胆攞出黎比人食,系梁静茹比你嘅勇气?

事后图

搞唔掂

甜点 咖啡炖蛋杯

冇咩特别,就系一般嘅难食
冇咩好讲,就系普通嘅劣食
冇咩点评,就系唔甜嘅甜品

总结

一间普通嘅西餐厅,攞碟咁嘅野出黎,收我咁样嘅价钱,我会骂,但系唔会为左佢写食评。

三十年嘅老字号,就要骂,骂得有几甘得几甘,三十年老字号比我几多期望,依加佢要食番我比佢嘅失望。

可能大家会不忿我起度贬低香港老字号,但真相总是伤人,呢一切系起我食完之后即时打出黎嘅,可能太过主观,可能太过受情绪影响,但呢一切,此时此刻嘅感情,系真实的,绝冇虚假的。

三十年嘅味道,一碟𩠌摆左三十年之后,系咩味道,佢未咩味道啰。

PS

间野唯一有味嘅系人情味,D店员几nice

PPSS

回想扒X之X嘅倒闭,彼时彼刻,恰如此时此刻