2024-02-06 142 浏览
马鞍山越来越旺,多咗好多人入去马鞍山饮饮食食打卡消费, 多咗啲比较出名嘅餐厅都考虑喺呢度开分店,终于都可以脱离美食沙漠呢一个污名。嚟紧新年又会冻返,今次推介一间可以打住「边炉」咁食泰国菜!555_Thai_ Fusion 新开唔系好耐,不过无装修味, 环境同座位阔落舒服,卡位都好多。🔸首推「泰式火锅」$198有冬阴功汤底 / 原个椰青椰子鸡汤汤底呢个价钱已经包咗好多嘢海鲜两款(虾肉花蛤)肉类两种(猪肉,鸡肉)肉丸三种(牛丸猪肉丸鱼蛋)五款蔬菜(秀珍菇、通菜、唐生菜、粟米芯、蕃茄)同埋泰国米粉。我会建议两至三个人食。因为钟意食辣拣咗冬阴公汤底, 虽然冇得拣辣度,但系相信一般食得少少辣嘅人都可以接受, 汤底冬阴功味好够,忍唔住一嚟到就要返番碗先。🔸 冬阴鲜椰青荔枝特饮 $58特饮用椰青水做底,加入荔枝肉及新鲜嘅椰子肉制作,再配上冬阴功汤底的调味食材, 味道有椰子同埋荔枝肉的清甜,加上香茅味,好新鲜嘅口感又带点辣,值得试下。🔸 泰式红咖喱配慢煮鸭胸 $88 红咖喱椰香重而不辣, 鸭胸十分之肥美, 而且咖喱汁好多,𩠌饭配煎饼一流。🔸 香考烤油酥饼 $48酥饼香脆,有啲似 平时出面焗龙虾汤嘅酥皮

🔸首推「泰式火锅」$198
有冬阴功汤底 / 原个椰青椰子鸡汤汤底
呢个价钱已经包咗好多嘢
海鲜两款(虾肉花蛤)
肉类两种(猪肉,鸡肉)
肉丸三种(牛丸猪肉丸鱼蛋)

🔸 冬阴鲜椰青荔枝特饮 $58

🔸 泰式红咖喱配慢煮鸭胸 $88

🔸 香考烤油酥饼 $48
酥饼香脆,有啲似 平时出面焗龙虾汤嘅酥皮,但系呢个酥皮本身唔太油,带点咸味就咁食都好食。不过我都系攞咗嚟点咖喱汁食。

🔸 泰式蟹肉炒饭 $88🦀
炒饭炒得干身一粒粒,有啲火口。 配料同埋蟹肉到多多地。

🏁总括嚟讲食得好饱味道唔差,两个人食咗三个人嘅份量,加埋一都系$528 又有火锅又食咖哩!
算系抵食。
冬阴鲜椰青荔枝特饮