2024-10-01
🙋🏻♀️早排同朋友仔去咗荃湾行街,到咗lunch time 紧系要四围揾吓食啦,识我嘅人都知道妈妈我系一个火锅爱好者(一日三餐食火锅都唔系问题嘅𠮶种🤣),嚟到荃湾就梗系要揾吓荃湾嘅火锅店啦🤩上网见到呢间【大滚友】好评几多又系附近,咁就一于食呢间啦,呢间📍位于荃湾嘅【大滚友】装修充满宫廷风,环境都几宽敞舒服,位置仲够哂阔落添😋上网揾吓有咩野食好介绍,最后就拣咗几样大家推介嘅菜式,估唔到每款食物上枱都好有仪式感呀🍈翻云覆乳·香浓豆乳蜜瓜龙趸鸡汤锅用哈蜜瓜做火锅汤底,我哋都系第一次食,🍈哈蜜瓜上面放咗三朵豆乳花🌹,下面围咗一圈龙趸片🐟,一上枱我哋已经系咁打卡📸,估唔到惊喜系后面呀,店员倒汤落去之前问我哋要唔要录低佢,原来将鸡汤倒入去锅底嘅时候,成个汤底会出现腾云驾雾嘅烟雾效果,好彩有拍片咋🤩,除咗影相打卡一流之外,呢个汤底嘅味道都好特别㗎,汤底浓郁香甜,🍈哈蜜瓜煲腍咗之后原来别有一番味道,而龙趸片又够晒滑嫩,一个火锅汤底已经可以满足几个愿望呀🥩大滚友牛肉拼盘(细)见到佢哋有好多款唔同嘅牛肉,样样都想试吓,但系又惊食唔晒,所以我哋就拣咗佢哋嘅牛肉拼盘,咁就可以样样都试吓啦,呢个拼盘入面有晒🐂
🍈翻云覆乳·香浓豆乳蜜瓜龙趸鸡汤锅
🥩大滚友牛肉拼盘(细)
见到佢哋有好多款唔同嘅牛肉,样样都想试吓,但系又惊食唔晒,所以我哋就拣咗佢哋嘅牛肉拼盘,咁就可以样样都试吓啦,呢个拼盘入面有晒🐂 顶级安排斯牛小排 +🐂 本地手切牛颈脊 +🐂 澳洲和牛金钱展 +🐂顶级雪花肥牛+🐂牛黄喉+ 🐂牛肉粒+🐂牛舌花,我就最钟意拼盘入边嘅牛舌花同埋牛黄喉啦,薄薄嘅牛舌非常烟靭又咬口,而牛黄喉仲好爽脆添
🦑手打鹅肝墨汁墨鱼丸(四粒)
爽弹嘅墨汁墨鱼丸,一啖咬落去仲有软滑嘅鹅肝味道,口感好丰富呀
🥓伊比利亚橡果猪
油花丰富嘅橡果猪,肉味带有独特嘅榛子香味,口感软腍又唔燥
🥬大滚友杂菜拼盘
一盘有晒🍅蕃茄/🌽粟米/木耳/莴笋/金菇/紫淮山/🥬生菜/🥬油麦菜/🥬娃娃菜,种类丰富之余,啱晒我呢个样样都想食啲嘅人呀
🥬紫淮山
鲜爽脆口嘅紫淮山唔系周围都有得食㗎,我哋梗系要叫嚟食吓啦
🍽火焰焦糖豆腐花
用火烧过嘅焦糖脆卜卜之余仲带有焦香味,配埋滑嫩嘅豆腐花,口感香甜又清新