餐厅: ULURU
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-03-02 202 浏览
💁‍♀️💁‍♂️ 22/02/2024(Thu), Dinner🍽位于湾仔春园街嘅Uluru早已因为佢嘅2D黑白壁画而闻名,💁‍♀️为食妙妙同💁A先生之前都想去食饭打卡📸,可惜餐厅曾经历过火警,需要重新装修。而家餐厅已经重新开业,装修完后仍保留住特色嘅2D黑白壁画,客人由春园街推开门口,已经可以见到墙壁上面嘅壁画,再沿住黑白色好似琴键🎹咁嘅楼梯上到去一楼嘅用餐位置。呢度基本上成层都系打卡位,包括近reception位置嘅梳妆枱,墙身上嘅壁画等等。而今晚我地order咗🍽:🔆 南瓜🎃汤(跟餐$28连餐饮)入口甜甜的南瓜🎃味道,店方没有打到好细滑,仍保留少少南瓜肉嘅质感。🔆 阿根廷红虾刺身配蕃茄沙沙多士($138)整体配合得好靓好好食,底层系一片好香脆嘅多士,上面放咗酸酸哋好清新开胃嘅蕃茄沙沙,上面再放咗一只红虾🦐刺身同少少黑松露酱,伴以食用花作装饰。红虾入口弹牙有虾嘅鲜甜味,一啖连埋酸酸哋嘅蕃茄沙沙、松脆嘅多士一齐入口,味道同口感都同样丰富。🔆 烤焗美国🇺🇸猪鞍扒($258)猪鞍扒系厚切嘅,伴有焗薯角、烧汁同苹果🍎蓉。厨师🧑‍🍳控制火候掌握得唔错,猪鞍扒虽然厚但都唔会干争争,边位带有筋膜嘅位置

而今晚我地order咗🍽:
🔆 南瓜🎃汤(跟餐$28连餐饮)
🔆 阿根廷红虾刺身配蕃茄沙沙多士($138)

🔆 烤焗美国🇺🇸猪鞍扒($258)
猪鞍扒系厚切嘅,伴有焗薯角、烧汁同苹果🍎蓉。厨师🧑‍🍳控制火候掌握得唔错,猪鞍扒虽然厚但都唔会干争争,边位带有筋膜嘅位置烤焗过后更香口好食,而近骨嘅肉则嫩滑有肉味。点上少少伴碟嘅苹果🍎蓉,香甜嘅味道起到中和嘅作用,食多几件都唔觉得腻。
🔆 西班牙🇪🇸红花海鲜意大利饭($158)
海鲜有青口、虾🦐同埋带子,青口煮得嫩滑,虾同埋带子则煎香过,入口鲜味弹牙。配合煮得al dente嘅意大利饭,酱汁唔会太腻太heavy,食落都好清爽。
🔆 富士芝樱祭 - 丸久小山园抹茶Tiramisu($118)
店方名物除咗2D嘅蛋糕,今晚我哋点嘅3D甜品都同样出色。

Tiramisu用上富士山嘅造型,mascarpone芝士打得幼滑,伴上甘醇嘅小山园绿茶同埋焙茶手指饼,再喺山脚位置围咗一圈crumble,而山顶就放咗个鸟居⛩️,单系卖相已经好吸引。味道方面香滑嘅芝士,加上甘醇绿茶味道,再配合松化嘅crumble,口感十足而且味道又唔会太甜,食多啲都唔怕。
🔆 梦-森の家($128)
同富士山一样都系3D造型嘅甜品,呢个梦-森の家就系3D嘅菇🍄。🍄嘅外壳系白朱古力,入面就系草莓乳酪同草莓果蓉,仲有扮泥土嘅crumble同埋树根嘅朱古力条,夹埋又系一个靓到唔舍得食嘅甜品。味道方面可以话系睇得又食得,入口带微酸嘅草莓🍓味道,夹埋松化crumble,唔觉唔觉又好快清碟😋。
🔆 Popcorn Latte(跟餐+$23)
咖啡入口温度适中,奶泡绵密幼滑,味道醇和。上面画有星球🌍拉花,同埋一粒爆谷🍿。星球🌍型嘅拉花真系第二见唔到,好特别、好惊喜!

🔆 Rose Sangria($78)
加入咗玫瑰🌹嘅sangria,上面有一层泡泡再放一朵玫瑰花🌹,饮落有阵阵香甜嘅玫瑰🌹香味,为食妙妙十分喜欢👍🏻。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整体食评:9/🔟
❤🙆‍♀️(为食妙妙)整体食评:8.5/🔟
👉🏻 2D嘅黑白壁画绝对系打卡位,餐厅嘅3D甜品亦都好高质素

A先生车友指数 🚗
🛣️ 交通容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊车容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐厅附近嘅合和中心🅿️、利东街🅿️都有大量停车位,附近嘅横街都有少量表位🅿️,泊唔泊到就睇运气。
👉🏻 湾仔地铁站过嚟都唔使5分钟路程,地铁、巴士、电车、甚至小巴都有唔少选择
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2024-02-22