2021-09-23
想book好耐,但成日都book唔到好full,终于book到!估唔到平日放工都仲可以同老公叹Afternoon tea ! 餐厅非常之阔落,我哋被安排坐窗边,可以望到海景非常之靓!一张枱有四个位,我地坐梳化位个边好舒服。枱与枱之间都隔好远,所以系非常之适合倾计,又唔怕俾人地听到,私隐度高!坐低左之后waiter 就送上两杯welcome drink香槟🥂🍾俾我地,真系开心有得cheers下🥳Tea set入面有六款咸点同六款甜点,重要有一半都有得refill 😆正呀!唔够喉可以再encore 🥳🥳秋之松叶蟹肉沙律墨西哥薄饼应该放得太耐,个饼唔够脆,但个蟹肉沙律都几浓蟹味。蜜桃龙虾沙律奶油多士就正好多,个多士烘到好脆👍🏻大大旧龙虾肉配埋甜甜地嘅蜜桃好夹。烟三文鱼酸忌廉挞黄金寻龙鱼子外表成个窝夫雪糕咁,好精致😍一咬酸忌廉就充斥住成个口,夹埋烟三文鱼系perfect match !如果个窝夫挞皮更加脆就好喇。芝士焗烤鸡酥盒系三款可以refill嘅咸点入面,encore得最多次!芝士味好香浓,第一次食可能因为影相太耐摊到冻左,无咁正,但refill个啲系暖暖地,个酥盒更酥脆,好好食!负责推t
负责推trolley refill野食嘅waiter好勤力,我地refill 完都未食晒佢又过黎问我地,成晚一共refill左三次,🤣次次都encore 呢个酥盒!
大虾山葵沙律酱多士有微微嘅wasabi味,配埋爽弹嘅大虾几好味。
香浓咖哩杂菜批咖哩味唔算好浓,外层都脆脆地,味道一般。
估唔到甜点有月饼🤣🤣好搞笑呀!系最传统嘅白莲蓉蛋黄月饼,自从市面出左啲新款月饼都好多年无食香莲蓉,好有童年回忆~
冧酒软心朱古力星球系用左黑朱古力,好软滑,黑朱古力🍫系我至爱!
京都宇治抹茶蛋糕个色几靓,不过茶味就唔够浓,无回甘味。
镜之月柚子芝士蛋糕好清新🌿柚子味好香,芝士蛋糕好绵好好食encore左一次~
满月鲜柠檬挞细细件一啖食晒😆酸酸甜甜嘅柠檬挞系我至爱所以又encore左!
当然唔少得afternoon tea必备嘅英式提子松饼,不过无clotted cream,系配whipped cream 同strawberry jam,whipped cream相对地无咁heavy 😛 松饼外面脆,少少湿润,入面唔会干争争。
野饮叫左两只茶:Chamomile 同Apricot & Peach。Chamomile 都系同平时饮开差唔多,估唔到Apricot & Peach系重水果嘅酸味,几特别,食饱饮下啲酸野解腻。
由日头望住日落景色(虽然睇唔到个太阳落山)到夜景,环境一流,野食又几好,服务又贴心,重要一入门口就有好多打卡位,六百几蚊真系抵!