2023-07-17
2051 浏览
📍Pondside系香港公园里面有间白色落地大玻璃,环境好优美嘅一间西餐厅😝有种远离繁嚣嘅感觉!餐厅隔离系湖水同树林景色,有啲似绿野仙踪咁😌餐厅入边嘅装修亦都好优雅,以洁白为主色调,灯光点点,好适合约会🥰🐷Parma Ham w/ Cantaloupe意式风干火腿配蜜瓜 $128哈蜜瓜同parma ham不嬲都系绝配!Parma ham肉质柔软、味道细致,仲传出阵阵嘅芳香味~味道唔会太咸,冇西班牙既火腿咁咸同重味;而哈密瓜🍈就好鲜甜,正值系水果当造嘅时候,所以食落多汁同爽甜!用Parma ham包著哈密瓜食,水果中和返巴马火腿既咸味🧂但亦都唔会盖过咗火腿嘅味道🤩🥗Caprese Salad 意式蕃茄水牛芝士沙律 $128沙律用左新鲜既蕃茄同水牛芝士🧀制作,食落好fresh~新鲜的蕃茄仔味道酸酸甜甜,而水牛芝士既味好浓郁,带有少少咸味;配埋蕃茄既酸味好match🫶另外,酱汁是由橄榄油、醋、蒜头同罗勒等等既酱料混合而成,酱汁既味道非常浓郁,中和左水牛芝士同蕃茄既味道,但同时唔会盖过水牛芝士嘅味道!🍽️Seared Scallop w/ Sea Urchin Sauce 煎带子配海胆汁 $18
🍽️Seared Scallop w/ Sea Urchin Sauce 煎带子配海胆汁 $188
呢道菜由新鲜的带子同海胆制成~先讲带子,煎到金黄色,外层酥脆,内里鲜嫩多汁,劲开胃!带子既外层仲包咗一片薄青瓜,增添左爽口嘅口感,同时亦都好解油腻感😻而胆汁绝对系灵魂所在,由海胆、蔬菜同唔同既调味料熬煮而成,口感滑顺,味道浓郁鲜美,搭配带子一齐食好match😇
🦐Avocado Mango Salad w/ Spicy Prawns 牛油果芒果辣虾沙律 $128
呢碟沙律相色彩缤纷,劲colorful!!! 主要由新鲜的虾🦐、芒果🥭同牛油果🥑等食材制成,味道好夹!先讲虾,虾肉几弹牙;牛油果亦都系呢道沙律既另一个主角,佢浓郁既口感同芒果既甜味,同虾既鲜味互相融合,增添左层次感同口感😝
🫕Spinach Ricotta Cannelloni 菠菜淡芝士意大利面卷 $168
主要由意大利面条同菠菜混合而成,再加上淡芝士去焗,见到拉丝嘅芝士已经垂涎三尺!!🤤🤤意大利面嘅口感比较弹牙同有嚼劲,连同菠菜一齐食系夹既!😽另外,上面果层系用淡芝士去整,味道浓郁而不腻,可以用黎平衡道菜既口感!最值得赞嘅位系外层烤得香脆,提升咗成道菜既口感,味道更加丰富🤩
🍝Spaghetti Aglio E Olio w/Asparagus 香蒜橄榄油芦笋意大利面 $168
意大利面条同大量既芦笋混合一齐,成碟意粉望落去好健康!香蒜和橄榄油既混合味道非常独特😼令到整道菜品既口感更加丰富!另外,亦都食得出有辣椒🌶️提升左成兜意粉嘅味道,几惹味,有种越食越开胃嘅感觉,几唔错!👍🏻
🦆Confit Duck w/Wine Jus 法式油封鸭配酒汁 $208
油封鸭好考厨师嘅功夫,食得出系有用盐同胡椒粉去腌制,然后再用橄榄油煎煮,最后放入烤箱烤制~只鸭既肉质好鲜嫩多汁!!!😍同时鸭皮亦烤得好酥脆🤩至于酒汁,味道偏甜,提升左油封鸭既层次感同口感~
🥩Grilled US Prime Rib-eye Steak烤美国顶级肉眼牛扒 $388
肉眼扒叫左5成熟,净系望个样已经劲juicy! 一上枱,牛扒嘅香味已经扑鼻而来,望住网纹烤牛扒既pattern已经觉得好吸引🥰块牛扒系属于比较高级别嘅肉眼扒,入口即溶,肉质鲜嫩多汁,口感真系冇得输!肉眼扒烤到啱啱好,外层烤至酥脆,但入面肉汁完全锁实晒😌唔错!
⭐️好味指数:9/10
📍Pondside (金钟)
金钟红棉路19号香港公园