2010-08-11
今次打孖为两位8月份生日嘅朋友庆祝。我负责出 e-mail 俾廿几个朋友,另外,好识食果位朋友建议嚟呢度食。点知出 e-mail 之后,无咩人覆,搅到我无哂心情!起初,我听到<宁波旅港同乡会>呢个名,我以为系私人会所,原来系间酒楼!食上海及宁波菜。一上到去,见到门口注明 "会员专用"。咁啱我个朋友正系会员!当晚所有食物由佢发板!我哋 5 个人,叫咗:1) 素鹅拼猪手呢味前菜,系一冷一热。热嘅系素鹅,而猪手系冻食!两者同样要蘸醋,前者蘸黑醋,后者蘸醋。我梗系趁热先食素鹅啦!腐皮煎得金黄色,略带些硬身,入面包咗磨菇丝,味道算唔错!至于猪手,十分滑,一夹嘅时候先跌落枱,再夹就"扑"一声跌落碗醋到,真失礼! 结果,嚿猪手浸完醋 SPA ,我才可品尝一番!本身雪过之后够爽身、几弹牙同入哂味!2) 乌笋海蜇头呢个餐前小食!虽然卖相不错, 但味道淡了一点;如果加埋麻油就更好味!海蜇头晶莹剔透、比一般条状海蜇更有口感,很爽口!唯独无咗一点烟韧。乌笋颜色似西芹,食起嚟似青瓜咁爽!我都喺第一次食乌笋,感觉清新!3) 糟溜鱼片咁多味菜,我最钟意食呢个。 以花雕酒做芡汁,甜甜地仍不失酒味。就算
我哋 5 个人,叫咗:
1) 素鹅拼猪手
2) 乌笋海蜇头
3) 糟溜鱼片
咁多味菜,我最钟意食呢个。 以花雕酒做芡汁,甜甜地仍不失酒味。就算我唔饮酒,都接受到。几块黑色木耳垫底,面头好多鱼片,黑白分明!鱼片够滑又唔腥,而且唔会一夹就散,但系大家食极都食唔出系咩鱼嘞!相信唔会系班片啦!边有咁 so 呀!
4) 豆瓣苋菜
听到豆瓣,以为同豆瓣酱有关!原来系剥咗壳嘅新鲜蚕豆与蒜头炒苋菜。呢个配搭出嚟效果唔差㖞!都几香,睇真啲,油咗少少!苋菜同埋蚕豆软身又够腍,对钟意食清淡嘅朋友,确实系一个唔错嘅选择!
5) 鸡火干丝
以材料简称取其名:「鸡」丝、金华「火」腿丝、豆腐「干丝」,仲有白菜。相信最考功夫非呢道菜莫属!豆腐干砌得超幼细,金华火腿丝亦唔例外。以金华火腿嘅咸味渗入豆腐干,惹味非常!白菜入味不在话下,加上够哂多汁,如果𩠌饭真系一流!可惜,我哋连粉面饭都无叫到!至于鸡丝比较欠奉,得几条仔,仲要唔系手撕鸡丝,系细细条半透嘅鸡柳丝。
6) 家常饼
大家当系葱油饼,因为入面有好多葱粒,仲有芝麻好均匀舖满面头。刚刚煎起热辣辣,未食已经闻到好香,香脆得嚟够松化,真系食得好滋味。不过,经高温油煎,索咗唔少油,实在太饱馏! 我食咗一块已经投降!剩余三块,不得不让给三位男士食!
7) 炸银丝卷
银丝卷炸得金黄,砌开 4 件。虽然我好想食,都系让俾佢哋食!大家起码可以一人一件唔使争!
8) 炸汤圆
起初以为用面包糠包住汤圆攞去炸!反而系汤圆面包住白芝麻去炸!外表炸得金黄,卖相好似煎堆。名不副实外脆内软!入面系热辣辣嘅流心黑芝麻蓉。 怪不知个朋友好细心 remind 大家,食到中间小心烫口!
其实,呢度都坐得几舒服,唔会觉得迫!
埋咗单,听见朋友 06 年嘅会员费$20,系永久会员;问吓而家会员费几钱?已经飙升至$100,岂不是每年加$20?!