2011-04-18 571 浏览
鹿鸣春系Cobi爸同我经常想去啲饭店,但每次得到啲答覆都系「满座」,得知有位朋友仔系熟客,一订就有位^^,朋友仔话原来鹿鸣春一定会留番2-3张后备枱,万一有熟客黎到都一定有枱㖞,不过都要成个星期前订位,我就话之佢,总之有得食!Cobi爸一早就order左酒糟鸭肝同锅烧肘子,而鹿鸣春食啲系传统京菜,最为人熟悉啲一定系烤鸭,不过呢样就唔洗订,一定有,其他食物都系即时叫啲。6:30pm就坐定定,倾下计、再望下餐牌,order完食物之后差不多已经7:00pm,再望一望餐厅内,已经坐左7成人,场面真系好热闹。烟熏素鹅打头阵的是烟熏素鹅,用腐皮包著甘笋、冬菇等配料而成,有淡淡啲烟熏香味,腐皮软熟得黎带点烟韧,而且香口滑溜,内里馅料啲刀功亦见精细,完全同出面用油炸过啲素鹅冇得比,非常出色!和尚戴帽唔知系乜,见老店员热诚推介,不防一试。上枱后眼见一块煎到金黄色啲蛋皮,内里还有肉丝(听个名以为系素食)、甘笋丝、云耳、笋丝、粉丝、大豆芽、冬菇丝等,炒得非常干爽,味道香口而不油腻,条条丝都切得幼细,睇落就好容易,其实刀功同炒功都缺一不可。LIKE!酒糟鸭肝 (预订)酒糟鸭肝系要预订啲菜式,卖相只感一般,冇美

和尚戴帽

酒糟鸭肝 (预订)
酒糟鸭肝系要预订啲菜式,卖相只感一般,冇美感可言,不过一上枱就传来阵阵啲香味,入口感觉鸭肝啲质地幼滑细腻,少少起沙,加上绍兴酒同糟卤,配答得宜,令鸭肝啲甘香更上一层楼,胆固醇?已经抛诸脑后,食完呢个菜式之后,口腔仍有淡淡啲酒香?定鸭肝香?已经分唔出啦,必食!

盐爆管庭
管庭即系猪啲喉咙,又叫猪天梯,本身对呢个部分无咩好感,上回食猪天梯啲原因系响老坑打边炉,一黎白灼冇咩味,二黎果餐食得唔happy,食咩都唔好食,不过见朋友仔推介,比多次机会你啦!上枱见到佢又系「白奶哂」咁,以为都系咁上下,入口乖乖不得了,非常爽口,口感略带烟韧,用盐同芫茜大火爆香左啲管庭,伴以少许鱼露更见鲜味,厨师啲炒功要一赞!

北京烤填鸭
今晚其中一个主角出场啦,师傅预先响我地面前show下只烤鸭,睇落就烤得好够火喉,色泽非常均匀,当时我已经感受到烤鸭热腾腾啲香气,而师傅亦好快咁响我地枱边手起刀落,两大碟啲片皮鸭好快就送到我地面前。只见烤鸭肥瘦适中,间中都有2片颇多肥糕,烤鸭皮外脆内软,3分啲皮带7分肉好有咬口,鸭肉嫩而有汁,而包鸭啲饼皮都OK唔太厚,配合甜面酱啲浓香同京葱啲辛辣可减去不少油腻,正!不过呢餐仲要留肚,3件已很足够,果然系每枱必有啲菜式!

锅烧肘子(预订)
第2个主角都出场啦,锅烧肘子又系一个需要预订啲菜式,呢个菜真系要人多先至可以order,真系好大只。呢个元蹄啲肥肉同瘦肉都好平均,表面个皮做到好松化,内里啲肥膏入口即溶,不过下层啲瘦肉部分颇为「鞋口」,可能取材大只啲关系,肥膏亦除之而增加,炸啲时间定必要长久一点,瘦肉变「鞋口」就冇可避免。其实整体啲感觉都系OK啲,冇多余啲芡汁,味道方面香浓肥美,食完一件元蹄之后再食下肉边啲菜,可以中和元蹄啲肥腻感。不过可能碟元蹄太大碟,或者系食左几件烤鸭啲关系,实在太漏,不能多吃。

炒西兰花
冇咩特别,炒得都几翠绿,食完咁多肉之后黎个菜实在太好啦~

小笼包
一望就知个皮做得好厚,肉馅还算鲜味,不过唔够汤,麻麻地。

拔丝苹果
期待的拔丝苹果却令人失望,冰水放响枱面成10分钟之后,侍应先至上果碟沾满糖浆啲炸苹果,热腾腾的糖浆遇到冰水,立时变成脆皮,再快手从冰水内捞起,变成一件脆皮苹果而唔系拔丝苹果,点解?糖浆唔够浓杰,炸起左一阵先上枱,碗冰水里面又唔够冰,好几种因素下,老实讲,我一D都feel唔到拔丝啲奇妙,咬落去还好,表面依然脆身,呢碟甜品极其量可以称之为炸苹果,同拔丝苹果还有一段距离。上次食拔丝苹果,已经系20年前,好怀念记忆中啲味觉。

整体啲味道唔错,而且上菜啲次序有条理,份量亦见足够,人多share仲好,今次可能太贪心啦,又叫烤鸭,又叫锅烧肘子,太多肉,食到个人好漏,可能明明好好食都变左唔好食。鹿鸣春响香港生存左咁多年,一定有佢啲道理。

比个tips大家,去老店食饭一定要早食,师傅级啲厨师通常早休息,夜D啲order通常系比D师傅仔做啲,想食好野就记得要早食啦~

酒糟鸭肝
拔丝苹果
酒糟鸭肝
北京填鸭
包鸭啲饼皮都OK唔太厚
  • 酒糟鸭肝、烟熏素鹅、烤鸭