2013-06-21
我系第一次帮衬这间饼店,睇电视知道Amanda开咗一间蛋糕店系中环,最初以为系大街,查下先知系ifc呢个咁高档的地方。但因为明天系一个重要的日子,要为自己打打气,点都要试下。佢的蛋糕都几特别,圣安娜/美心系唔会有呢啲款式。我今次试咗两款,一个系樱桃味叧一个系桃味。 最特别系佢个包装,一个三角椎体,好似一个女仔手袋,有条蝇挂住方便攞。讲番啲蛋糕先,樱桃味的macaron上面有又一个好迷你的macaron企系上面,令到个蛋糕好望落去好似一顶英国女士带的帽咁。至于桃味那个,有啲似一憧高楼大厦,个顶放咗桃,佢唔系好似其他地方毫无新意咁一旧放系到,而系切一片片放出来,感觉就好似憧楼set咗个好靓的头咁。憧大厦个身系用卷蛋的方法来正,卷完打直放,用叉来食好易会散开,一散开个靓靓的头就会跌咗落来,都几手忙脚乱架,要好小心食。两个蛋糕的味道都唔系好甜,松软,都几好食;但讲到价钱就.........虽然佢无Tony Wong咁贵,但系由于佢位于ifc,所以平均都要40几蚊一件。我呢啲打工仔都系间唔时食下好啦!!
我呢啲打工仔都系间唔时食下好啦!!