近年越黎越多人注重健康💪🏻会定期找素💚而素食既款式种类都越黎越多元化🤩传统既中式素食,俾人感觉通常都系偏油腻🫣但今次我地食依间高级素菜(中菜 𝐱 新派烹饪)完全改变左原本既印象😍每道菜都造型精致 • 味道又多层次😝餐厅内环境宽敞😌落地大玻璃仲望到对面大馆~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 💚 𝟏𝟐道菜全日尝味套餐 ($1280/位) 💚▪迎宾饮品 ▫️清新五素(苦瓜 • 西芹 • 青瓜 • 青苹果 • 羽衣甘蓝)好𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡,唔会好劲草青味,苦瓜微微回甘,够晒高纤维💃🏻.▪餐前小食▫️麻婆|脆筒藜麦脆脆 • 豆腐干碎碎粒,塞满系春卷皮脆筒,少少辣🌶.▫️榄菜|螺丝卷沿住螺旋纹解开螺丝卷,先食蒸 • 后食炸,榄菜𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞酱 • 炸榄菜,原来唔点炼奶都可以好夹🤪.▪开胃菜▫️柚子|西米脆脆片上放满甜甜柚子肉 • 有机三色藜麦,少少"卜卜脆"✨.▫️藤椒丨浅渍蔬菜薄薄一片(笋 • 红萝卜 • 白萝卜...) 𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥又精致🌈口感爽脆,藤椒泥麻而不辣,最好系唔会油淋淋😙.▪前菜▫️豆浆|油炸鬼豆浆泡泡(份子料理方式) • 油炸鬼片 • 豆腐脆片 •
近年越黎越多人注重健康💪🏻会定期找素💚
而素食既款式种类都越黎越多元化🤩
传统既中式素食,俾人感觉通常都系偏油腻🫣
但今次我地食依间高级素菜(中菜 𝐱 新派烹饪)
完全改变左原本既印象😍
每道菜都造型精致 • 味道又多层次😝
餐厅内环境宽敞😌落地大玻璃仲望到对面大馆

💚 𝟏𝟐道菜全日尝味套餐 ($1280/位) 💚

▪迎宾饮品
▫️清新五素
(苦瓜 • 西芹 • 青瓜 • 青苹果 • 羽衣甘蓝)
好𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡,唔会好劲草青味,苦瓜微微回甘,够晒高纤维💃🏻
▪餐前小食
▫️麻婆|脆筒
藜麦脆脆 • 豆腐干碎碎粒,塞满系春卷皮脆筒,少少辣🌶
麻婆|脆筒  &    清新五素

▫️榄菜|螺丝卷
沿住螺旋纹解开螺丝卷,先食蒸 • 后食炸,
榄菜𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞酱 • 炸榄菜,原来唔点炼奶都可以好夹🤪
榄菜|螺丝卷

▪开胃菜
▫️柚子|西米
脆脆片上放满甜甜柚子肉 • 有机三色藜麦,少少"卜卜脆"✨
▫️藤椒丨浅渍蔬菜
口感爽脆,藤椒泥麻而不辣,最好系唔会油淋淋😙
柚子|西米 &   藤椒丨浅渍蔬菜

▪前菜
▫️豆浆|油炸鬼
豆浆泡泡(份子料理方式) • 油炸鬼片 • 豆腐脆片 • (底)滑滑蛋白豆腐🤍
▫️冰梅|柚皮|芡实
柚皮酥炸外层唔会好厚,加埋酸酸地既冰梅汁,唔好油腻,芡实辣辣地少烟韧🤓
豆浆|油炸鬼  &  冰梅|柚皮|芡实

▪汤品
▫️西洋菜|桃胶 ▫️鲜果|酸奶曲奇
虽然望落好青, 但饮落唔会青,加左腰果,质地有少少似西汤浓稠🥣
软身的的骰骰酸奶曲奇🍪
西洋菜|桃胶 & 鲜果|酸奶曲奇

▪主菜
▫️苗族酸汤|西瓜丨藏红花
西瓜中卷住青瓜丝,伴苗族酸汤𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞食,藏红花就做成左𝐐𝐐水晶面条🍉🥒
苗族酸汤|西瓜丨藏红花

▫️啡菇|口蘑|百灵菇
𝟑款菇菇都好多汁,配左唔同既调味🍄
推介焗香左面层既中式芝士(腐乳) x 西式芝士!中间加左菇菇丝,劲好味🤤
/ 咸香白面豉 / 泰𝐅𝐞𝐞𝐥罗望子
啡菇|口蘑|百灵菇

▪清新小点
鲜茴香|橘子
清清味蕾,鲜茴香食落比干香草味更浓,冻糕中有西柚 • 橘子🍊
▪主菜
干烧丨雪燕丨豆腐
表面铺满晒雪燕,有少少似琵琶豆腐🤍
▪主食
冬栗丨五谷
养生粟子炆饭🌰,红枣 • 陈皮 • 菇🍄 • 中芹 • 五谷加埋表面既脆米,口感劲丰富
鲜茴香|橘子  &  干烧丨雪燕丨豆腐  &  冬栗丨五谷

甜品
▫️冬蜜|九宫格
有埋专用既𝐌𝐞𝐧𝐮卡仔介绍,要由淡至浓顺序食呀💁🏻‍♀️
九粒都唔同味道, 唔同口感,𝟑款时令鲜果 • 𝟑款西式甜品 • 𝟑款中式甜品
我最钟意桂花南瓜🎃 • 咖啡栗子☕️🌰
冬蜜|九宫格

▫️苹果|百合丨状元茶
圆肉 • 红枣 • 杞子...饮完成个人暖笠笠🥰
▪柚子有气茶
餐厅独家,淡淡柚子香,冇假甜味🍾
柚子有气茶 & 苹果|百合丨状元茶

🔺以上价钱 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服务费