2020-03-17
打边炉可以说是香港人最喜欢的饮食之一,无论春夏秋冬都可以打边炉,可惜疫情之下出街聚餐意欲大减,二月开始食外卖居多……当知道新南苑有外卖打边炉,想起以往在此睇波的热闹日子,而家唯有暂时喺屋企打边炉同埋煲剧啦!一入店就看到此套餐介绍。我们已预订,餐厅执好比我们快手有得拎。每样材料整齐包得好好,二人份量都好大份,最后食唔哂。有三款汤底任选可以拣麻辣、南瓜蕃茄或皮蛋芫茜。我们都比较喜欢清清地的皮蛋芫茜汤底,回家到出嚟试味都几浓所以再加了一些滚水,猪骨汤底口味加上香口的芫茜好夹。首先就是试海鲜,有鲍鱼、虾、广岛蚝、龙趸片,还有连壳带子和蚬。鲍鱼都好新鲜有弹性和海鲜的甜味。广岛蚝睇番生嘅时候有半个盒咁大,但我地揾左好耐都揾唔番,整得太熟,食唔到个滑的口感添!口感饱满,味道新鲜好香蚝鲜味。除了鲍鱼,最钟意食龙趸片,每块都厚身,而且鱼皮弹牙! 鱼肉肉质挺身都好新鲜。连壳带子好快就熟,个壳一甩就食得,全部海鲜都无令我们失望,香甜海鲜味配清汤底就好夹,带子口感弹牙鲜甜。手切牛颈脊纹理清晰,入口少根、肉质软身松化。丸类有贡丸、午餐肉、云吞、韭菜饺、鱼皮饺和小笼包。第一款试贡丸,入口比较爽口,有猪肉味 冬菇味
一入店就看到此套餐介绍。
我们已预订,餐厅执好比我们快手有得拎。
每样材料整齐包得好好,二人份量都好大份,最后食唔哂。
鲍鱼都好新鲜有弹性和海鲜的甜味。
口感饱满,味道新鲜好香蚝鲜味。
手切牛颈脊纹理清晰,入口少根、肉质软身松化。
丸类有贡丸、午餐肉、云吞、韭菜饺、鱼皮饺和小笼包。
第一款试贡丸,入口比较爽口,有猪肉味 冬菇味突出。
另外,小笼包好特别,之前冇试过用小笼包打边炉原来都几夹,小笼包里面嘅灌汤没有漏出嚟,保持到好多汤汁。
小笼包嘅猪肉,肉味都几香。
鱼皮饺肉汁都唔错,外皮比较烟韧。
喜欢脆口热气的有炸鱼皮和响铃,外卖回家仍然很脆。
面食可以选择,赞岐乌冬、韩国芝士面、刀削面或者出前一丁。
我们拣赞岐乌冬,好弹牙,吸汤汁后好浓味,而且因为份量好多,仲可以留一个乌冬下次食。
值得一赞的是,除了材料之外,豉油、辣椒、葱、蒜蓉都有配上,唔使担心无配料,仲有两罐汽水。