2017-03-06 975 浏览
近日天气转冷,忽然间好想食火锅,所以今晚就约左朋友去食火锅。朋友仔提意去佢平时食开既火锅店,所以我地就去左依度食。地方比我想像中寛敞,位与位之间有距离,倾计既内容唔惊比隔离听到。而且依度有电视,可以一边食一边睇,抵赞!依度有得拣鸡煲、重庆烤鱼同普通火锅。我地就拣左沙爹鸳鸯汤底,朋友仔想食四川麻辣汤底,所以就问店员可唔可以一边沙爹一边麻辣,店员就即刻话可以,真系好好!火锅配料亦有好多选择,而且仲可以拣半份同全份既份量,咁就可以试唔同款式既配料都可以试D。酱油方面,分别有辣椒、生蒜、葱粒同豉油,依四样野简直系酱油四宝。鸳鸯汤底:沙爹汤底有微微既甜味同辣味。而四川麻辣汤底好麻辣,而且好开胃添,即刻醒晨晒。美国安格斯肥牛(大):肥牛既脂肪比例好均匀,而且切得好薄身,肥牛牛味好浓,而且好软熟,正!韮菜饺(半碟):将韮菜饺放入麻辣汤底入面,韮菜索满左麻辣既味道,个汤底带出左韮菜同猪肉既味通,而且饺子皮好薄添。手打四宝丸(半碟):入面分别有牛肉丸、鲮鱼肉丸、虾丸、墨鱼丸。手打丸打得非常弹牙,各种丸索满左汤底既味道。牛肉丸牛味非常浓、鲮鱼肉丸一d都唔腥、虾丸好有虾既鲜味、墨鱼丸墨鱼味好重。整体上手打丸
近日天气转冷,忽然间好想食火锅,所以今晚就约左朋友去食火锅
朋友仔提意去佢平时食开既火锅店,所以我地就去左依度食。
依度有得拣鸡煲、重庆烤鱼同普通火锅
手打四宝丸(半碟):入面分别有牛肉丸、鲮鱼肉丸、虾丸、墨鱼丸。手打丸打得非常弹牙,各种丸索满左汤底既味道。牛肉丸牛味非常浓、鲮鱼肉丸一d都唔腥、虾丸好有虾既鲜味、墨鱼丸墨鱼味好重。整体上手打丸都几出色。
鲜准山:准山放入汤底一齐滚,准山已索满左汤底既精华,完全唔洗点酱汁,准山仲好爽口添。
茼莴菜:平时食火锅我必食就系茼莴菜,今次亦唔例外。茼莴菜非常新鲜,就算滚耐左,口感仲系好爽脆,正!