2016-05-23
老婆上堂,知道今晚得番一支公食饭,所以,就趁机约埋保险经纪倾嘢,又一次过搞埋其他私事,待完晒之后就揾间餐厅舒舒服服食番餐。因为完晒事时身处尖东,顺便到半岛中心拍卡悭两鸡,出嚟见到对面好似有间新开嘅台湾面店「铁牛」,望入去都几人气 ,喺值搏嘅指标。虽然布局属「大众食堂」格,全部都喺自由席,但一入门口都会有侍应招呼及安排入座,而且,装修倒喺几骨子。一张点菜纸就睇晒有咩选择,台湾汤面、便当、特色干拌面、鲜蕃茄面、台式麻辣汤面 、小吃、小菜、台式特饮、汽水、啤酒……等等一应俱全 。虽然另备有印刷精致嘅餐牌,不过,无太多菜式嘅相片佢参考,觉得未有好好利用嚟吸引客人嘅眼球。而依度点餐有啲特别,晌点菜纸剔好食物后,要到门口柜位俾钱,之后,就由侍应将食物逐一送上,每送上一样嘢都会划一划单,直至送好晒所有食物佢哋就会收走张单,以表示依枱客无欠未出嘅食物,个管理系统又几好㖞 。食完又唔晒嗌埋单,即闪走人! 黄金梅子脆薯 $32 晌台中食过一次,新鲜即炸嘅蕃薯,洒上金梅粉,超正。今次再遇,即成为心水必叫嘅小食,蕃薯炸得金黄,入口粉香唔油,不过,热度差少少,但洒上大量金梅粉,酸酸甜甜,一样觉得好
晌台中食过一次,新鲜即炸嘅蕃薯,洒上金梅粉,超正。今次再遇,即成为心水必叫嘅小食,蕃薯炸得金黄,入口粉香唔油,不过,热度差少少,但洒上大量金梅粉,酸酸甜甜,一样觉得好食。
台湾啲红烧牛肉面一向好正,所以,最初喺打算叫红烧牛肉汤面。不过,再睇睇吓餐牌,见到有一系列特色干拌面,好似未试过,故最终点咗一客主厨私房牛肉干拌面。 「主厨私房牛肉」言下之意就包咗大块金钱展、秘制牛腩及香滑牛筋,佐料有大量葱花及青瓜丝,捞匀啲面条时原来青瓜丝下仲有酸菜,将所有材料搅匀之后,面条柔韧之余,味道带点酸爽 ,再者,面条嘅份量实在唔嘢少;而金钱展、牛腩及牛筋都做得好食,尤其牛腩卤得松化,牛筋软腍有咬口 。 随干拌面附带嘅牛骨汤,味道非常香浓,啖啖精华 。 焦糖珍珠奶茶 +$15
珍珠奶茶固然喺台湾名物,焦糖珍珠奶茶原价要$30,不过,凡点汤面、便当、干拌面、蕃茄面、麻辣汤面就可以+$8配热饮、+$10配冻饮、+$15配特饮,有优惠当然详用。大大杯珍珠奶茶茶底够香,入口幼滑,带微微焦糖香,啲珍珠好软弹 。 反转张点菜纸,后面印有午市套餐($45-$58),附3种配菜及热饮,可惜只限星期一至五(11:30-14:30)供应,星期六、日、公众假暂停,应该无福消受。 铁牛,何止铁一般嘅热血,做食物,似乎亦有铁一般嘅热诚。有机会,下次再试试佢哋啲红烧牛肉汤面,睇睇似唔似𠮶时我晌高雄嘅老宋所食到咁正先!