2021-06-21 797 浏览
已经好多年无嚟过浅水湾,衬平日放假所以约埋朋友去沙滩晒太阳。晒完太阳就嚟呢间装修好有泰国渡假feel嘅泰国餐厅。餐厅上都几多选择,由前菜、小食、咖哩、炒粉面饭到甜品都有。我哋两个人就点咗一个木瓜沙律、一个炒金边粉、鸡肉沙嗲串烧同埋一个芒果糯米饭。首先上枱嘅系木瓜沙律,喺泰国食木瓜沙律一般都整到好辣,但呢度嘅辣度啱啱好木瓜丝爽口,好适合夏天食。鸡肉沙嗲有三串,沙嗲酱系另上嘅。鸡肉无乜肥膏偏瘦,烧得好香但唔会太干。沙嗲酱好香花生味,同鸡肉好夹食泰国菜必点Pad Thai呢个Pad Thai份量足,而且有好多只虾,虾肉新鲜爽口金边粉炒得干身唔会过份油腻,但就无乜镬气。配料都好多下,有豆腐干、芽菜、虾干,捞埋花生碎同辣椒粉好惹味。食完主食已经饱咗,但都要嗌个芒果糯米饭食。芒果糯米饭用粉红色碟上,上面有一层厚厚嘅椰浆,好可爱芒果够甜而且份量多,配埋暖暖嘅烟韧糯米饭真系好正 有少少想嗌多一份食!除咗渡假风嘅装修好靓之外,食物质素都唔错。下次嚟浅水湾会再嚟帮衬

Som  Tam  Thai  木瓜沙律

木瓜丝爽口,好适合夏天食。

Gai  Satay  鸡肉沙嗲串烧

Sip Song Pad  Thai  炒金边粉

食泰国菜必点Pad Thai
呢个Pad Thai份量足,而且有好多只虾,虾肉新鲜爽口

Mango  sticky  rice

芒果够甜而且份量多,配埋暖暖嘅烟韧糯米饭真系好正
有少少想嗌多一份食!

Som  Tam  Thai  木瓜沙律
Gai  Satay  鸡肉沙嗲串烧