2023-09-15
每次想食奶奶麻糬,第一时间就谂起嘅「 台北栈」😂绿豆沙牛乳在香港比较少见嘅台式饮品,绿豆沙牛乳既绿豆打得好柔滑,又不失口感,味道浓郁,好有去左台湾夜市扫街嘅感觉~芭乐苦瓜汁芭乐本身不是很甜的水果,所以遇上苦瓜汁,苦味颇重,但我喜欢,喜欢它清热气,解暑清毒。OREO奶奶麻糬麻糬奶香浓郁,虽然唔系好似糯米做嘅麻糬咁烟韧,但就多左一种入口即化嘅感觉,口感Q弹幼滑,香港麻糬控不可以错过!筷子一夹一拉,有弹性的拉丝效果即刻见到,再用Oreo包裹外层,入口双重口感,既有Oreo的饼脆口感,又有麻薯的软糯口感。伯爵茶冻芋圆+爱玉伯爵茶冻系自家制、芋圆系台湾直送OMG!芋圆做得好软熟烟韧,黑糖珍珠好软Q,两者都同样突出。台式手抓饼披萨真的很漂亮材料也很简单又好食!!上台时好华丽好大盆,卖相劲靓,超夸张!除了最爱满满幸福嘅馅料,可以看到清晰地分层,而且表面金黄蓬松,吃起来口感酥脆!依款明太子甜不辣的确非一般,口感唔错!煎过嘅鱼饼更烟韧香脆,再加埋明太子酱,令味道更加惹味 !
芭乐苦瓜汁
芭乐本身不是很甜的水果,所以遇上苦瓜汁,苦味颇重,但我喜欢,喜欢它清热气,解暑清毒。 OREO奶奶麻糬
麻糬奶香浓郁,虽然唔系好似糯米做嘅麻糬咁烟韧,但就多左一种入口即化嘅感觉,口感Q弹幼滑,香港麻糬控不可以错过!筷子一夹一拉,有弹性的拉丝效果即刻见到,再用Oreo包裹外层,入口双重口感,既有Oreo的饼脆口感,又有麻薯的软糯口感。 伯爵茶冻芋圆+爱玉
伯爵茶冻系自家制、芋圆系台湾直送OMG!芋圆做得好软熟烟韧,黑糖珍珠好软Q,两者都同样突出。 台式手抓饼披萨真的很漂亮材料也很简单又好食!!上台时好华丽好大盆,卖相劲靓,超夸张!除了最爱满满幸福嘅馅料,可以看到清晰地分层,而且表面金黄蓬松,吃起来口感酥脆!