2024-04-03
食得西班牙菜梗有啲菜式想食,Tapas、海鲜饭同乳猪一定要叫嘅。Tapas叫咗吞拿鱼酿茄子。同无花果鲜茄多士。吞拿鱼酿茄子,好食﹐啖啖味道浓厚,茄子蓉加上西班牙肠同吞拿鱼肉,再酿番入只茄子度,质地软淋,但切开只茄子时又有可以做到挺身。毛花果鲜茄多士嘅无花果同鲜茄蓉味道够清新,不过块多士有啲干硬。跟住嚟海鲜饭,上边有牛柳、大虾同青口。啲料好多,对比起来啲饭就少咗啲。青口味道普通啦无咩特别,牛柳煮得几淋,只大虾烧到好香口,食哂啲料其实都食唔到几多饭(食完先觉得好彩佢唔多饭⋯⋯)。烧乳猪睇落好似唔系好大件,但系切开其实都可以切到八至九件,两个人食其实够凸。皮烤得够香脆,无骨啖啖肉,肉质好嫩有肉汁,肥瘦肉均匀。