2024-01-18
最近因为工作等其他原因,经常出现喺屯门区,就揾咗好多间屯门嘅美食。跟住发现大兴邨嘅商场入面有间台湾嘢,个舖头名几特别,叫「月卤」🌝,觉得几吸引,就叫咗朋友同我一齐试。一入到去,就见到间餐厅装修简单舒适,环境都几大同埋干净。另外,一入到餐厅,就听到电视播紧台湾歌,一边听住台湾歌一边食嘢,就好似去咗台湾食野一样🇹🇼~开心☺️今次同朋友试左几样唔同既野:1️⃣金梅地瓜条呢款地瓜条好好食,口感软嫩,外脆内软,而且,好多出面嘅地瓜条都偏甜,但呢款地瓜条甜度啱啱好,我同我个朋友最后都食晒🙈。2️⃣月卤招牌臭臭锅呢间铺有好多唔同既汤底可以拣,有牛乳麻辣,养生鸡汤,沙嗲等等嘅汤底,咁我哋就拣咗佢哋嘅招牌汤底。个汤底味道有少少咸,虽然有臭豆腐喺里面,但完全唔觉得臭,味道浓郁,惊喜到我哋🙈。另外,我哋都叫咗啲海鲜(生蚝、虾)同埋牛肉,全部嘢都新鲜,特别系啲牛肉, 肉感鲜嫩,再搭配埋蒜泥同埋酱料,够晒入味😋。3️⃣月卤招牌牛肉面汤底既味道偏清淡,一碗分量好多,有好多牛肉,而且每一块都几大块,食完啲牛肉,其实就已经有少少饱肚,几足料🤤~4️⃣芒果芋圆雪花冰同样地,啲甜品份量都好多,我哋叫咗个芒果冰,里面芒果多到差啲两个人都食唔
今次同朋友试左几样唔同既野:
1️⃣金梅地瓜条
2️⃣月卤招牌臭臭锅
3️⃣月卤招牌牛肉面
4️⃣芒果芋圆雪花冰
同样地,啲甜品份量都好多,我哋叫咗个芒果冰,里面芒果多到差啲两个人都食唔晒。芒果好鲜甜,唔会酸。
整体嚟讲,甜品偏甜,好适合钟意食甜嘢嘅人。
我自己麻麻~不过系唔错~
呢间餐厅环境干净又大,座位多,食物好食之余又唔贵,而且啲staff服务好周到,会再黎食💖💖唔错唔错👍🏻