2018-05-30
今日难得咁开心,去左一间睇到门口都令人充满童既主题餐厅食饭,去到门口见到橱窗见到三只公仔排排坐等食,相当鬼马!最岩一家大细去。入去到见到大大只熊仔,如果小朋友见到疯狂揽住只熊仔。成间餐厅都棉花糖既吊挂装潢,令人觉得好童话梦幻。坐底之后开始睇下有咩食,餐牌都十分梦幻,实在花多眼乱!之后黎左个外藉既侍应姐姐帮我地落单,我以为要讲英文落单,原来对方系操一口流利广东话,仲好好笑容!以下就系今晚既晚餐。蓝柑奶昔 Sweet Dreams杯野饮一到我同我另一半好似小朋友咁好开心笑上黎,首先系一旧好似云既棉花糖咁,上面有少少好似山渣碎,侍应姐姐都好细心,早已帮我地预备碟仔,方便可以将个旧云空降系只碟仔上面。棉花糖味道唔太甜,份量都相当足够,两个食绝对岩岩好。到砂冰部分,唔太水,食到起沙既感觉,味道似波子汽水。唔错,奶昔质感够幼滑,唔好有空心感。蓝柑加埋奶昔既甜味,味道好独特!羽衣甘蓝配蕃茄汤 以卖相黎计,呢个餐汤系行紧精致路线,精品。碟外面有紫薯蓉配红萝卜蓉,比较少餐厅会用呢两种食材做配搭。但味道出奇地好食!其次羽衣甘蓝配蕃茄汤都相对少见,但以一个创新料理非常成功,羽衣甘蓝方面经过有少少烘焙过处理,
蓝柑奶昔 Sweet Dreams
以卖相黎计,呢个餐汤系行紧精致路线,精品。碟外面有紫薯蓉配红萝卜蓉,比较少餐厅会用呢两种食材做配搭。但味道出奇地好食!其次羽衣甘蓝配蕃茄汤都相对少见,但以一个创新料理非常成功,羽衣甘蓝方面经过有少少烘焙过处理,脆口,口感似食紧紫菜,带有少少咸味。蕃茄汤部分,饮到好浓味既蕃茄味,味道恰到好处,唔似市面浓缩汤。绝对推荐大家一试!
韩式泡菜卡邦尼扁意粉 $108
我个人一直都对创新料理抱一个期待态度,呢个意粉绝对有惊喜,好难想像一个泡菜可以同忌廉如此配合!可见厨师技艺何等高超!首先泡菜微辣可带开胃感,味道绝对唔会死咸。咬落口带爽。
其次,泡菜卡邦尼中带有洋葱粒,烟肉,令到整个意粉既口感带有更多既层次感,洋葱粒有炒到金黄,有甜味带出,一般洋葱如果炒既时间唔够耐,食既时候会带有一种苦味,所以呢部分绝对满分。最后意粉部分,意粉完整性高,食到好完整一整条,爽口弹牙。配合先前既酱汁,令到意粉既质素大大提高,我对呢个意粉相当中意!
加勒比海海鲜簿饼 $138
典型意大利薄饼组合,有蚬肉,菠萝,鱿鱼,虾,芝士,再以千岛酱为薄饼底酱汁。值得一提几方面,首先饼底系传统意大利thin crust,带有脆口之感,可以令到用餐既人唔会觉得食面包既感觉第二,层次感多,如果以厚身既饼身会少一个层次感,会暗淡失色,比较普通,市面太多厚身饼底,以thin crust呈上绝对系聪明之举,第三,海鲜唔会太干,新鲜。食到有少量水份,份量足够,菠萝更加系新鲜,食到菠萝甜味,而唔系糖水味,可见厨师相当用心,唔会将货就价,绝对一流水准。最后酱汁方面,薄薄一层,唔会湿到渗透饼底。太厚会盖过哂食少味道,所以整体本人都十分满意!
最后,整间餐厅都比我有一种好温暖既感觉,不论食物,服务态度都十分高水准,侍应姐姐,哥哥都以一个朋友身分去招待任何客人,当中有一小部份小朋友客人,佢地更会陪小朋友玩一阵,可见对绝对符合主题餐厅既童真感,整个气氛相当开心!