2011-03-09 69 浏览
同友人系附近行街行左一日。又肚饿又落雨,正系饥寒交迫加手紧之际,友人提议是但揾间M记搞掂。虽然对M记无咩好感,但人生路不熟,我唯有将就将就。行下行下。「咦,翠华WOR!不如食翠华啦!!」 又好,正当行向翠华之际「喂,食呢间韩国野好冇?」本住对朋友GE信心,我问都冇问就跟佢。抬头一看,庄园韩国料理。我脑中霎时浮现出一位台湾"幻美男"庄圆大师的姿容......好,题外话到此为止。系连MENU都冇睇到GE情况下,我地就上左去啦。个日唔多人,唔洗等位就直接可以入座。睇落有D似家庭式小本经营餐厅GE装修,旧旧地逼逼地,不过胜在环境干净舒服。加上冷气开得大,隔离烧紧肉都闻唔到酒烟味。朋友一坐低即刻睇MENU,我挂住左望右望。过左一阵,友人突然压低左声线,神神秘秘咁同我讲「喂...不如闪人啰!」「下?咩事?_?」「冇啊,你粮尾啊嘛!我惊你...」讲完仲抓起个袋,一副想夺门而出之势。唔系一个饭几百咁大件事啊!我抓起个MENU一睇。哗,真系几百㖞D烧肉。不过都有百零左右GE饭,我头先SHOPPING有留手,而家勉强够比自己个份。「哦~冇洗担心,我冇事。咩你唔系食过先介绍我黎嫁?」「下我都系响OPEN R
简单的垫纸,反而有质朴感
「下?咩事?_?」
「哦~冇洗担心,我冇事。咩你唔系食过先介绍我黎嫁?」「下我都系响OPEN RICE见过呢间野炸!我都未食过!」
FINE! 落单 !
我叫左"锦石头锅饭" , 朋友就叫左" 泡菜海鲜汤拉面" 。
岩岩落完单30秒左右,侍应就马上上左D头盘又放埋餐具,真系非常极速!!手脚俐落,值得一赞!
头盘好多碟!
可爱的茶杯。D茶好清,唔似平时个D浓茶
一共有8种小食做头盘。都系一D好似系泡菜、芽菜、蛋沙律(?)、鱼干、辣椒豆腐之类GE冷盘。我对韩式料理冇咩研究,我估系食烧肉个时用黎去油腻同开胃挂。因为以头盘而言,泡菜鱼干味道太浓,容易抢左主菜GE味。
大约8-10分钟到,就已经上齐哂D食物啦,快到我地仲未食哂D头盘。
侍应姐姐帮我兜埋个石头饭呢一个服务实在系太好啦!!唔洗我笨手笨脚咁乱铲一通。佢仲会细心咁问下你食唔食得辣,唔食得会帮你落少D辣豆瓣酱。仲好细心咁拎左4个碗仔比我地(2道菜4个碗),等我地SHARE食个时D味唔会沟到乱哂。
锦石头锅饭,几乎必食
份量好多GE拉面
石头饭真系好好食,料同饭份量刚刚好,唔多唔少。而且D料同个饭好夹,唔会好似出面D石头饭咁,料有料食,饭有饭食,又㶶又痴底。个豆瓣酱又唔会太辣,带少少泡菜GE酸好开胃!同埋时间掌握得好好,有小小香脆GE饭焦又唔系㶶㖞(黑色我一开始以为系㶶左果D其实系海苔!),石头饭呢家野果然系要专业GE先好食~

对比系石头饭,个汤面就显得好普通啦。不过依然系非常足料咁面一半,海鲜一半。泡菜汤好红,我初头仲以为好辣。不过泡菜GE辣只会止于口,唔会落喉咙,所以怕辣又想食GE人(例如本人)都可以放心咁食,饮番多D茶就OK。反而中意食辣GE朋友就有D失望啦,因为汤底红色GE原因系因为入面加左蕃茄。蕃茄中和左一D辣味,汤底反而系微辣偏酸甜。可能各人口味唔同啦。我觉得几好,不过朋友好似唔系几LIKE咁。
食到八八九九果时会送4块柑(定橙?唔识分@@)比你清下味蕾。埋完单仲会送一片香口胶比你去口气。呢种细心GE态度系我几欣赏GE!
不知名香草味,冇糖精所以淡淡的。不过好快冇味
是次埋单连加一一共$220,如果银包松动应该好食得过。
2011-03-06
头盘好多碟!