2016-08-16
日本嘢久唔久都有食吓,其实,都几钟意同啲朋友一齐食放题,因为一个固定价钱任食有数围,但比起食自助餐又平一截,食物选择亦唔少,想食乜就点乜,各有所好,唯一喺漏单、时间紧嘅负面问题。但睇番近一年嘅食评,原来好耐无食过放题,对上一次已经喺旧年年尾嘅事,所以,抛出食放题嘅提议,实行大擦一场 。为咗减少漏单、时间紧嘅问题,食早啲喺不二法门,所以订6:00pm,预早睇定有咩食,分头剔点菜纸增加效率,就算限食到8:00pm,两粒钟食餐饭都差唔多,再者,越早客越少,漏单嘅问题相对都细啲 。餐厅占商厦全层,地方都几大,早到关系,只有一排座位被安排入座,不过,7:00pm已经满晒座,离开时,门口仲堆满客,多人到不得了 。一如所有放题,点菜纸分门别类放晌枱面,以小型档案簿钉住啲点菜纸,个人觉得分得太多张,而且,好容易有漏夹嘅问题。大部分食物由点菜纸落单,小部份食物如甜品及汽水、果汁、啤酒或热茶,可到专柜自取,而甜品及饮品两者嘅选择亦算得上多 。有一系列OKF果汁(其实喺韩国牌子嘢),有多款口味,我哋先后试咗芒果、菠萝、提子、桃,又几好饮㖞,里面仲有啲纤幼嘅果肉啜吓。个人最心水喺桃味,味道较为清甜,却
除咗日本玉子刺身外(你无睇错,佢真喺写「日本玉子」,称得刺身,即喺鱼生,有啲刺身已用牛肉、马肉,但玉子,即喺鸡蛋,但佢又唔喺俾只生蛋你,仲可唔可以叫鱼生呢?),其余10款海鲜都叫齐晒,样样两件,包括:三文鱼、油甘鱼、剑鱼腩、甜虾、深海大赤虾、鲍鱼片、马刀贝、赤贝、鲜带子及北海道角螺,装成一大碗两人份,睇落啲刺身色泽新鲜,非常吸引。试匀10款,同老婆都觉得整体啲刺身都有水准,尤其三文鱼、剑鱼腩、甜虾、鲍鱼片、马刀贝同北海道角螺,鲜甜出;反而,深海大赤虾口感太胶,鲜带子亦无够爽口,显得有少少失色。 寿司
寿司类都有好多选择,无论一般嘅寿司、空运活鱼寿司、火炙寿司,都睇得见晌配搭上花咗唔少心思,不过,怕太易饱肚,又只得我俩公婆,所以,只选择试试几款创作寿司。 创作 寿司
4款中试了其中的3款:矶の雪鱼籽酱带子、黄金胆中花之恋及豆纸香茅三文鱼沙律,配搭十分新颖,但味道普通。雪鱼籽酱配带子,集咸鲜香;加入海胆嘅花之恋,惊喜无预期大,夹起嚟散晒,食得有啲狼狈;反而豆纸香茅三文鱼沙律几得意,睇张豆纸个样好胶咁,入口软软哋,其实无乜味,而件寿司香茅味欠奉。 小食
豆腐及枝豆喺老婆心水,所以,胡麻冷豆腐及味付海带枝豆各点一客,再加一份酸姜过过口瘾,份冷豆腐真喺好滑,芝麻酱又香浓。 沙律
沙律类唔喺啲大大路嘅柚子沙律、中华沙律之类,5款沙律中有好几款都挺特别,想就梗想试晒啦,不过,两个人食得几多吖。结果,拣咗黑松露胡麻海鲜沙律及牛油果香草鲜虾沙律,难得两款都无迤做,沙律菜底好新鲜爽脆,而前者黑松露搭胡麻几OK㖞,浓香尽出,而后者香草味好突出,鲜虾亦爽弹,只恨佢牛油果少得可怜。 手卷、军舰、卷物
平时去食日本嘢,依几类食物当然都会点啦,不过,去到放题,咁饱肚嘢就通常都放弃。虽然如此,其实睇番佢哋嘅选择,睇落又似乎唔错嘅,不过,无理由为樖树放弃个森林嘛。 炸物
香口嘢当然啱啦,不过,6款炸物里,如黄金炸鸡、吉列炸带子、酥炸黑轮卷……等等,唔算好吸引到小弟,所以,亦都无点。 天妇罗
无食炸物,天妇罗就更加唔可以错过,当中几款天妇罗野菜,就更啱老婆,温室南瓜天妇罗、秋葵天妇罗、蕃薯天妇罗都喺佢嘅偏爱,南瓜、蕃薯都粉甜,秋葵爽口;虎虾天妇罗亦都不俗,全部入口都唔油,粉浆够薄。 烧物
基本上,烧物我哋都叫得唔少,不过,样样都喺逐串逐串嚟,结果发现佢哋喺储单出菜,未够有霸气咁一碟过嚟晒啲烧物。两张点菜纸,共有12款选择。 烧鸡翼、盐烧海虾、烧冬菇串、烧牛饼串属普通之选,唔喺话唔好食,只喺普普通通啫,当然,对鸡翼、海虾……等等有情意结就另计,而烧牛饼串似烧到干晒水嘅牛丸咁,不过,沾啲泰式酸辣酱又几OK㖞。 烧广岛蚝、盐烧多春鱼、烧有机鲜菠萝、烧鳗鱼串、烧有机日本蕃薯仔属美味之选,广岛蚝大只厚肉,加埋啲芝士、洋葱粒一齐焗,几好味;多春鱼劲多春,外皮几香脆;烧菠萝一向都好食,烧干少少水份,就更清甜;而鳗鱼串搽上照烧汁去烧,香浓惹味;蕃薯仔一口一粒,好粉好甜。 烧纽西兰香草羊鞍、盐烧牛舌属个人喜好之选,好唔好食在乎个人口味,羊鞍烧得焦香,既有香草味,又有点点羊膻香,肉质软腍富肉汁;牛舌烟韧,带股独有嘅牛舌燥味。 主食
依一类包括啲拉面、乌冬之类,寿司都无点试,超饱肚嘅拉面、乌冬就更加唔会嗌啦。不过,佢哋反而有两款汤品喺我哋都有兴趣,尤其老婆就最钟意饮汤。自家制立鱼汤,同点菜纸个样好唔一样,不过,总算几清几香,味道不过不失;反而个南瓜汤掂㖞,好浓南瓜味之余,口感顺滑。 和风料理、一品料理
两款料理就犹如广东式小炒或小菜咁,若非人少,一定会点一客铁板雪花牛柳粒、雪花牛肉锅及龙虾海鲜粥嚟试试,担心太大份,尤其个粥,标明2-4人,真喺一客顶几份刺身啦,小弟仲想留少少肚食甜点,食甜点总会令人开心啲! Movenpick雪糕
品牌始终喺唔牌,质素有一定保证。老婆拣朱古力,软滑香浓,内里仲有朱古力碎片;小弟拣意式奶冻,好重奶香味之余,拌入红桑莓酱,带点酸甜味,好食。 甜品
一口气搞攞晒咁多种类甜点,有朱古力饼、朱古力挞、马卡龙、绿茶奶冻、木糠布甸、意士多啤梨奶冻,质素唔会有咩好大惊喜,但都算中等偏上,尤其啲马卡龙,比预期中好,外层脆得嚟有点烟韧,甜得唔会太过份,唔甜就唔喺马卡龙啦,最麻麻喺啲朱力饼,朱古力味虽浓,但入口好干。 顺带一提,7:30pm前离座或9:30pm后入座有85折,就算8:00pm前离座亦都有9拆,依啲小小著数就到就尽量用啦,算喺变相唔收加一嘛。 头轮相对客少(都喺初段嚟讲),印像中都无咩漏单,喺有啲串烧拖到好尾先放嚟。而食物质素以咁嘅价位,又有咁多选择,称得为上算、抵食,此外,店员嘅招呼唔错,收碟勤快亦有礼,整体服务都几到位,7:00pm先叫埋单,但可以继续点、继续食,到7:15pm提你7:30pm喺截单时间,再到7:30pm又提你有咩想食可以把握时间落埋单。虽然,未至于抛嚿砖,引块玉返嚟,但「至尊满屋」的确喺间食得过嘅 放题店 。