2023-10-04 844 浏览
晏昼唔想煮饭就落楼试吓呢间餐厅。呢间餐厅都开咗一段日子,之前喺出面睇,佢嘅定位应该系cafe,最多人𠮶排成日都见到有人夜晚嚟食甜品,咁今日晏昼就过嚟试吓啦!首先上左杯homemade lemonade。系我钟意嘅味道,好轻嘅甜,适量嘅酸,甜酸平衡,真系有啲似清新嘅柠檬味。唯一不足系细杯左啲,不过出嚟食嘢嘅餐厅都系咁上下㗎啦~接住落嚟系卡邦尼意粉。谂住卡邦尼意粉咁容易,间间舖头都有,应该唔会出事啦,点知就比我食咗人生第一个出事嘅卡邦尼意粉😵‍💫首先,职员上咗碟意粉之后,我好奇怪,点解冇餐具既呢?然后职员礼貌地指示我餐具系自助嘅。当刻我心里有打个突,我唔记得有冇收服务费,但系我一碗意粉再加一杯嘢饮埋单都$212,唔通系因为冇收服务费?所以连「上餐具」呢个咁简单嘅「服务」都豁免?拎好餐具,终于可以开餐。卖相正常,餐牌标榜用兰王蛋。冇食开兰王蛋嘅我,先试咗一啖蛋黄汁,感觉好似平时买开嘅普通日本蛋黄比较浓味。识落口,佢哋嘅面用咗天使面,而唔系一般嘅spaghetti,即系幼身啲嘅面。当时我仲觉得厨师应该系有心思喺食物度,喺材料上都做过下设计。点知,仅止于此。火腿用左Parma ham,可惜煎得太

Homemade  lemonade

卡邦尼意粉

拎好餐具,终于可以开餐。

火腿用左Parma ham,可惜煎得太干,可能厨师本身系想做干脆嘅口感,但系脆就唔见咗,剩返落嚟嘅只有干嘅感觉。而且食水未免太深了吧?成碗面就真系得呢3块Parma Ham!

既然碗面嘅定价已经去到百几蚊,一系你就用返啲平价啲嘅火腿,起码比分多少少肉嘅份量去点缀个颜色同口感,一系就比多两块Parma Ham,依家嘅大细一开二,喺视觉上嘅份量都比较多一啲,而且食起上嚟唔会咁容易整污糟面。

口感上,意粉煮得唔错,系al dente。味道一般,蛋黄味唔够浓,冇办法令成个意粉充满蛋味。忌廉落得亦唔多,本来我好欣赏,唔会咁漏,但点知食唔到奶香同忌廉味,令我怀疑系根本冇落过忌廉,定系落得太轻手?

洋葱炒唔够火候,食到洋葱口感亦食唔到洋葱嘅香味,要再煮焦一d,先有焦糖味、焦香同颜色。芝士睇落好多,但系其实只系好薄轻飘飘好似木鱼碎咁嘅芝士碎, 捞完之后已经冇晒芝士味。如果想突出芝士嘅咸香,建议都系用返红车打芝士比较好。如果已经系用紧红车打芝士,建议换过个牌子🫡

以我所知,好多cafe系有用卡邦尼粉(好似奶粉咁嘅粉)就咁捞咗个煮熟嘅意粉沈少少材料上碟,就系拎出嚟卖百一二蚊嘅意粉。咁究竟根既定位系咩呢?系好似呢类型嘅cafe,以$10内嘅成本去赚钱,定系想做一间用心出品嘅小店呢?如果只系想用低成本去赚最多钱嘅,咁我觉得保持现状就可以。但如果系想做有心嘅小店,喺食物上有好大既进步空间。

作为街坊,我比较期待一间好食嘅餐厅。

2023-10-04
Homemade  lemonade