2011-02-20 67 浏览
星期日想近近地食餐饭,于是就谂起龙凤。龙凤而家好多好评,亦见好多人话迟去无位。于是未够六点就去到,当晚所有枱已book, 但因为我地早,佢俾枱我地先,但就要我地7点交枱。之前都食过几次,都唔洗点睇menu。青瓜脆肠、荷叶饭,水瓜酪、青榄白肺炖汤同清炒豆苗。由于少人,所以好快就有得食,等得最耐系个荷叶饭。青瓜脆肠保持一贯水准。生肠爽口无异味,而青瓜就拍得好入味,酱汁有少少带酸,开胃。但今次d肠唔系好白,反而灰灰地,个卖相差少少。青榄白肺炖汤好大煲,每人有三碗,真系饮到成肚水。炖得够火候,又足料,所以啖汤好够味,好润肺。好多汤料,有几只鸡脚同猪肺。猪肺清洗得干净,绝不会有异味。清炒豆苗一个咁简单嘅𩠌,都可以炒得好有镬气。出面食炒豆苗,通常都劲油。但呢度炒得唔错,炒得有镬气之余,又唔会成碟都系油。豆苗当做,好嫩,最爱佢独特嘅草责味。鲜虾水瓜酪记得上一次黎都有食,不过味道不太记得。炸得非常香脆,够干身,粉浆刚好,刚包住水瓜同虾。水瓜软软的,而面头又脆脆的,好香口。虾新鲜弹牙,吃下去应该系鲜虾。荷叶饭最后先到...睇落平平无奇,但食落去,味道又好正。用大大块荷叶包住好多好多饭,好饱满。份量好多,
星期日想近近地食餐饭,于是就谂起龙凤。
龙凤而家好多好评,亦见好多人话迟去无位。
之前都食过几次,都唔洗点睇menu。
青瓜脆肠、荷叶饭,水瓜酪、青榄白肺炖汤同清炒豆苗。
由于少人,所以好快就有得食,等得最耐系个荷叶饭。

青瓜脆肠保持一贯水准。
生肠爽口无异味,而青瓜就拍得好入味,酱汁有少少带酸,开胃。
但今次d肠唔系好白,反而灰灰地,个卖相差少少。
青瓜脆肠
青榄白肺炖汤
好大煲,每人有三碗,真系饮到成肚水。
炖得够火候,又足料,所以啖汤好够味,好润肺。
好多汤料,有几只鸡脚同猪肺。
猪肺清洗得干净,绝不会有异味。
好多料
汤清甜
清炒豆苗
一个咁简单嘅𩠌,都可以炒得好有镬气。
出面食炒豆苗,通常都劲油。
但呢度炒得唔错,炒得有镬气之余,又唔会成碟都系油。
豆苗当做,好嫩,最爱佢独特嘅草责味。
鲜虾水瓜酪
记得上一次黎都有食,不过味道不太记得。
炸得非常香脆,够干身,粉浆刚好,刚包住水瓜同虾。
水瓜软软的,而面头又脆脆的,好香口。
虾新鲜弹牙,吃下去应该系鲜虾。
鲜虾水瓜酪
荷叶饭最后先到...
睇落平平无奇,但食落去,味道又好正。
用大大块荷叶包住好多好多饭,好饱满。
份量好多,建议人多先好叫,我地得三个人,每人要食两大碗。
出面食到嘅荷叶饭都一同一个缺点,就系饭太湿。
但龙凤嘅就够干身,先用生抽老抽炒匀上色,再用荷叶包住蒸一阵。
配料有虾、叉烧粒、鸡蛋,但味道稍稍咸了,越食会觉得越咸。
荷叶饭
够味又够干身
我地一家食饭超快,未够七点已经走得。
要黎食真系要预订,不过人数少就无得订,唯有早d到。
荷叶饭
青瓜脆肠
好多料
汤清甜
够味又够干身
  • 青瓜脆肠,荷叶饭,水瓜酪、炖汤