2018-12-12
平时都好少会食越南野,但一食亲就一定会食生牛肉汤河。但真心,唔系间间都整得好味。今次黎到越一越南牛肉粉专门店都唔例外,我都系叫左碗生牛肉汤河食。黎到餐厅,已经见到门口大大个招牌,装修新净企理。餐厅既装修主要以竹既风格为主,而且梳化既颜色系绿色,非常配衬。望向墙身,有一段文字都系介绍生牛肉河,所以,生牛肉河真系唔叫唔得。唔讲真系唔知正宗既生牛肉河入面系包含左d咩配料。我叫左碗生牛肉汤河,而我老公就头顿三宝饭。另外,我地跟餐加左个越一炸春卷,另外餐饮升级左做薏米水。先讲下碗生牛肉汤河 $38单系卖相已经好吸引,入面有生牛肉、白萝卜、鹅帝、金不换、芽菜、葱花等等。整配面因为呢d配料而更加香浓。生牛肉非常簿切,而且肥瘦适中,而且肉质嫰滑。汤底够热,牛肉浸一浸汤底就已经熟了。头顿三宝饭 $48三宝包括鸡翼、猪扒、扎肉。鼓油系分开上,所以中意落几多都得。而最值得赞既系鸡翼。真心觉得鸡翼好好味。虽然我唔知鸡翼加了什么香料,只知非常入味,外脆内嫰,同老公一人一只,但食完都觉得唔够喉。越一炸春卷 $12跟餐加配12蚊,其实仲有好多其他小食加配。入面既馅都非常丰富。有猪肉,甘笋丝、粉丝、木耳等等,口感一流
黎到餐厅,已经见到门口大大个招牌,装修新净企理。
头顿三宝饭 $48
跟餐加配12蚊,其实仲有好多其他小食加配。
入面既馅都非常丰富。有猪肉,甘笋丝、粉丝、木耳等等,口感一流。而且系新鲜炸起来,食落热辣辣、脆卜卜。
薏米水 $6
同样跟餐加配薏米水只需要$6蚊。呢杯薏米水比平时饮到的更加丰富。除左有薏米外,仲有冬瓜同蜜枣,另到杯薏米水更加清甜。而且薏米份量非常多,十分抵饮。