2019-04-01 538 浏览
午餐时去食晏,试左一间越南餐厅,Q1第一群,因为平时都好多人等位,难得有空,梗系试试。餐厅主打越式粉面为主,我就叫左个蟹膏蕃茄汤檬。餐厅用足料,汤檬一黎到,已经见食物铺满面上。大大颗蕃茄,厚厚既札肉同蟹膏饼。仲有丰富既配料。未食已经给店家一个赞。先试一口汤,蕃茄汤既酸酸甜甜好醒胃,由汤既清甜更可以肯定店家用足料而不是味精版的茄汤。厚厚既札肉食落先过瘾,好过一片片纸甘薄既,食完等于无食甘。蟹膏饼则建议先浸一下汤再食,吸收左蕃茄既精华,口感更丰富,味道更突出。而蟹膏饼更大件,唔怕一啖就食哂。边食边配檬粉,滋味!钟意食蕃茄既仲有半个大蕃茄可以食。如果唔钟意原只食,可以夹散后等味道更溶入汤中。加上香茅显鲜,呢个面确不错,性价几高。

餐厅主打越式粉面为主,我就叫左个蟹膏蕃茄汤檬。

厚厚既札肉食落先过瘾,好过一片片纸甘薄既,食完等于无食甘。

• 蟹膏蕃茄汤檬