2021-05-30
如果你呢一日,身在中环、好鬼肚饿、身上budget唔多嘅时候,绝对推荐一间畀你食。呢度有著名嘅炸猪扒饭、你亦可以将饭改成面。同时,亦都有其他煮饭嘅「猪」饭。入面其实都坐得好舒服,光猛简单。咁你点菜嘅时候,就可以喺呢张嘅菜单入面点。佢都好好,喺菜单上面就教你点样读佢间店嘅名啊。你嗌主菜时,你可以选择饭或面,仲可以选择多饭、或少饭,个人觉得呢个选项超好😚,唔洗食太多饭唔会晒。当你嗌左一个主菜之后,饮品方面,你可以用加配价买。(1)蜂蜜柚子茶,加配加$6。份量适中,上得都好快,正常蜂蜜柚子茶嘅味。食物方面,我哋有两个人,带咗两个主菜同埋一个豆腐。(2)葱油猪扒饭,$64。个猪扒饭超好食,大大个,猪扒个外皮卜卜脆,肉质易咬,葱油上面加咗啲芝麻,捞埋个饭度当然系充满葱油香,系有啲油嘅,热量高,非常适合年轻人食🤣(3)叉粒豆角葱花炒滑蛋饭,$58。如果想健康少少、冇咁热气,都可以拣呢一个,滑蛋唔算好滑,但系啲豆角、叉烧粒同只蛋捞埋啲饭,系好匹配,个味道一啲都唔油腻啦,咸甜刚好,我自己就钟意食呢个饭多啲。(4)肉燥冻豆腐, $22。肉燥汁淋系个滑豆腐度, 豆腐本身冇乜味,果肉燥汁就系咸,加埋上面嘅木
入面其实都坐得好舒服,光猛简单。
咁你点菜嘅时候,就可以喺呢张嘅菜单入面点。
当你嗌左一个主菜之后,饮品方面,你可以用加配价买。
食物方面,我哋有两个人,带咗两个主菜同埋一个豆腐。
(4)肉燥冻豆腐, $22。肉燥汁淋系个滑豆腐度, 豆腐本身冇乜味,果肉燥汁就系咸,加埋上面嘅木鱼同生葱,成个美国嘅感官,就系黄豆味中和左肉燥,夹杂住木鱼同葱香,呢个真系我觉得必食。
最后埋单$155咋,每人都唔洗$100,晚餐黎讲,性价比极高,整体黎讲我会畀8.5/10!