2021-10-27 122 浏览
天气开始转凉,连食lunch 都想打边炉呀!最近见到616出咗午市限定嘅「独乐乐小火锅」,一人锅只系$78,抵食呀!— — — — — — — — — — — — — — — — — — — 【独乐乐小火锅】$78火锅汤底🍲4选1:理想点「鲜」、熔岩沙嗲汤底、鲜牛油麻辣汤底、青花椒辣汤我就拣咗「熔岩沙嗲汤底」汤底比较杰身,浓浓沙嗲味,重食到少少花生香,用黎自制沙嗲公仔面真系超正😝朋友拣咗「青花椒辣汤」呢个汤底都几有惊喜,唔系一般麻辣汤底咁油油地,佢系辣而不腻,食落比较重嘅椒香味,亦都够辣,好过瘾!— — — — — — — — — — — — — — — — — — — 肉类🥩4选1:俄罗斯封门柳、俄罗斯金花趾、牛驼峰、滑尾龙「滑尾龙」根据枱面张垫纸描述「滑尾龙」系滑过瀡滑梯滑梯,闻名不如见面,一食又真系好滑㖞!「封门柳」油花较少,牛味较浓,比较有咬口。— — — — — — — — — — — — — — — — — — — 我哋另外重叫左两碟新品:【苏格兰雪花胸肋】$58睇返616 IG 描述呢只肉系生长卡海拔600米以上的山区,牛牛有丰富的青草作为粮食,肉质纹理细致,牛味更浓,虽
熔岩沙嗲汤底

【独乐乐小火锅】$78

火锅汤底🍲4选1:
理想点「鲜」、熔岩沙嗲汤底、鲜牛油麻辣汤底、青花椒辣汤

我就拣咗「熔岩沙嗲汤底」

朋友拣咗「青花椒辣汤」
青花椒辣汤

肉类🥩4选1:
俄罗斯封门柳、俄罗斯金花趾、牛驼峰、滑尾龙

「滑尾龙」

「封门柳」
油花较少,牛味较浓,比较有咬口。

我哋另外重叫左两碟新品:

【苏格兰雪花胸肋】$58
睇返616 IG 描述呢只肉系生长卡海拔600米以上的山区,牛牛有丰富的青草作为粮食,肉质纹理细致,牛味更浓,虽然我叫果碟油脂比较多,但食落完全唔会油淋淋,够嫩又够牛味。

【英国安格斯牛前胸肋】$58
有70%以上血统来自纯安格斯牛,以天然草饲,肉味清新。呢碟肉睇落油花较少,但分布平均,肉质嫩口,都几重牛味。

火锅配料🍢:
娃娃菜、金菇、蜂巢豆腐、牛丸、贡丸、帆立贝、蛋饺

七十几蚊嘅一人锅有咁多配料真系几抵食,而且d配料质素重要几好,娃娃菜都几多,帆立贝又够大粒,蜂巢豆腐吸哂汤底嘅味好正!

主食🍜3选1:
公仔面、乌冬、白饭

酱料区有秘制牛肉汁,加埋两滴柑桔汁更能食出鲜味。其他常见嘅酱料都齐备!

饮品🍹:

【洛神玫瑰花茶】$15
【菊花桂圆露】$15
我饮嘅系菊花桂圆露,清甜甘香,唔系死甜果种菊花茶,饮完感觉清新,可以清一清打边炉嘅油腻感。