2017-06-21 1615 浏览
香港好多人都会选择出街食饭,因为收得工黎又赶唔切去买𩠌,买得切黎又唔想煮,就算钟意煮又唔想洗,倒不如简单食埋饭先返屋企。至于五六日,公众假期或者系大时大节,大家又会想去chill下,又会出街揾食,所以好多地方一到食饭时间都会出现人龙。唔book定位9成都要排队慢慢等,唔记得book位又唔想慢慢等既,最好就避开d peak hour,好似我咁,今日系父亲节,我就同爸爸6点钟食饭庆祝,避开人潮✌🏼庆祝父亲节,当然拣番爸爸钟意食既中菜啦,但系好多酒楼中菜馆都会推出d孝顺父亲餐黎锯你一笔,所以我就揾左间小店同爸爸庆祝。虽然系小店,但系爸爸都好满意呢间小店系食上海菜既,位置系系西洋菜北街,旺角警署后面,距离太子地铁站1-2分钟路程,非常方便。佢入面既装修简单,环境一般。Menu呢度系d旧式既上海菜馆,所以传统野都有得食。醉鸡(半只)$144呢个醉鸡浸得好入味,花雕酒好香浓,而且鸡肉嫩滑三式拼盘(素鹅,烤夫,镇江肴肉)$68虽然卖相望落就唔系好吸引,但系味道都唔错架。先讲素鹅,个皮煎得好香脆,口感味道都好好。至于个烤夫呢,其实佢都系素食食品黎既,口感松软有弹性。而个肴肉都有d入口即溶既感觉上汤小笼

庆祝父亲节,当然拣番爸爸钟意食既中菜啦,但系

Menu

呢度系d旧式既上海菜馆,所以传统野都有得食。
醉鸡(半只)$144
呢个醉鸡浸得好入味,花雕酒好香浓,而且鸡肉嫩滑

三式拼盘(素鹅,烤夫,镇江肴肉)$68

上汤小笼包$33
呢个小笼包皮唔算薄,但系入面就好juicy,一口食落去好似酱爆丸咁d汤系个口入面flooding

香煎饺子$33
呢个煎饺好好味,皮煎得好酥脆,入面馅料又够多,再配埋豆瓣酱,正

正宗酸辣汤$56
呢个酸辣汤好足料,有豆腐、香菇、木耳等等,味道有齐酸,辣,鲜,甜,仲好开胃tim

清炒草头$68
呢个菜都好清新,味道一般

上海粗炒$55
呢个粗炒好够镬气,味道又够,而且大大碟,好抵食

豆沙锅饼$33
呢个豆沙锅饼外面香脆内软,味道又唔会过甜,好适合老人家

2017-06-18
庆祝纪念