2022-10-23
自从因为奉行168 减肥法瘦下不少,所以对于食饭嘅时间都好紧张今日星期六又系同老公拍拖嘅日子,出街食饭就少不免,唔想咁夜至食饭就食LUNCH啦次次行过海港城都见到有人龙排队,所以今日就食第一轮,十一点半一开门就入去食啦事前上网睇过呢度有奶茶饮,我都记得以前系其他分店有饮过,但系今次去无⋯⋯既然本身都要俾成十二蚊一位嘅茶钱,咁算啦唔叫野饮,饮茶算另外仲要俾前菜同加一服务费叫左一份红油抄手、口水鸡、上海粗炒同埋上海排骨拉面啱啱落完单就上菜啦,红油抄手有六粒红油味唔重,陈醋味就比较浓烈,另外仲有炸蒜舖系面,所以都几惹味馅料就系菜肉口水鸡份量都唔少,俾左鸡髀位我好开心红油嘅份量唔多,浓味𩠌偏咸,有好轻微嘅麻,鸡都算滑其实系几好食嘅,但唔系我钟意个类口水鸡,同埋真系有啲咸得滞最后上嘅就系淀粉质,上海粗炒上菜时唔记得影,呢个系差唔多食完时影的上海粗炒都系偏油,味道同色水都足够,连埋豆瓣酱食好惹味另外𠮶个上海排骨腌得好入味,啱啱炸起有酥香同干身,又松软,四旧大大旧今餐食得好饱,最后食唔晒要打包tim因为有海港城coupon有得减一百连埋其他服务费二百九十几蚊埋单呢个价钱系海港城都算抵食,唔怪得次次都
既然本身都要俾成十二蚊一位嘅茶钱,咁算啦唔叫野饮,饮茶算
另外仲要俾前菜同加一服务费
叫左一份红油抄手、口水鸡、上海粗炒同埋上海排骨拉面
红油抄手(六粒)
啱啱落完单就上菜啦,红油抄手有六粒
馅料就系菜肉
口水鸡
口水鸡份量都唔少,俾左鸡髀位我好开心
红油嘅份量唔多,浓味𩠌偏咸,有好轻微嘅麻,鸡都算滑
其实系几好食嘅,但唔系我钟意个类口水鸡,同埋真系有啲咸得滞
上海粗抄、上海排骨拉面
上海粗炒都系偏油,味道同色水都足够,连埋豆瓣酱食好惹味
今餐食得好饱,最后食唔晒要打包tim
因为有海港城coupon有得减一百
连埋其他服务费二百九十几蚊埋单
呢个价钱系海港城都算抵食,唔怪得次次都咁多人排队啦