2021-10-16
食个上海菜下午茶先,茶餐好多人等位,谂住拎飞等,原来派飞机系假嘅,用唔到的。要系门口等职员安排入座。下午茶set五香牛展拉面🍜汤底系偏咸嘅清汤,牛展有5片,不过每片都系超薄,师傅刀功好厉害,透光的🤣但牛展卤得好入味,厚啲真系会好食啲啰。。。值得一赞系拉面,真系好好食!烟靭Q弹,不过师傅好似唔小心,剪断左,搞到我碗拉面碎左啲。酸辣汤拉面🍜呢碗拉面啲面够长,唔碎。不过个酸辣汤较稀,材料不足。汤只有辣味无酸味,但胜在真系好大碗,超大碗!鸡丝粉皮一款好难会整得唔好食嘅小食😂😂跟餐嘅小食,都有一人份量咖。粉皮都q弹透明,好食的小笼包跟餐有2粒。即点即蒸,热辣辣。小笼包都算好大粒,入面好多肉汁,不过个皮太厚了,真系好厚。。桂圆雪梨茶唔够冻,入面真系有桂圆同雪梨咖,仲有啲南北杏,饮落有杏仁味,清清地唔会好甜。其实好似饮紧甜汤咁。呢度其实下午茶都几抵食,出食物又快,我地入枱到食完只系20分钟左右就走人。不过就零服务可言,当食个快饭就可以了。。
下午茶set
五香牛展拉面🍜