2018-08-04
呢间位于旺角窝打老道嘅【九龙维景酒店】, 400蚊就有海胆、鹅肝、燕窝自助晚餐, 价钱非常之优惠, 难怪吸引到唔少本地客或游客帮衬。 上星期有内地亲戚探访, 就同佢哋去呢间酒店食自助餐,行完街街再食嘢,超方便。 食之前最好先订座,咁就万无一失啦~晚市buffet由六点半开始, 一开始紧系食冷盘啦。 呢度嘅刺身采用自取形式, 自己食几多攞几多。 我最钟意原条嘅油甘鱼刺身, 肉质红润, 而且肉质软身,入口滑溜柔软, 味道肥美,入口化油。另外北寄贝刺身同样鲜甜, 肉质弹牙爽口。另外每位顾客都可以享有一人一份的海胆刺身。 海胆刺身色泽金黄,一睇已经知道新鲜,味道甘甜,质感细腻,入口即溶。当品尝过第一口之后,你可以发现海胆的那份独特甘香, 用紫菜包住来吃, 一啖一口,爽~海鲜冷盘方面虽然没有生蚝,但却有我爱,无比鲜甜的阿拉斯加长脚蟹脚。 一梳梳的长脚蟹肉甜美多汁,而且带有微微海水咸鲜。 另外翡翠螺亦不容忽视,大大粒,质感弹牙, 味道爽甜,同样系鲜味十足。热食方面,我推介呢度嘅香煎鹅肝同埋铁板烧羊鞍。 鹅肝油分充足,味道甘香。 大厨现场即叫即煎,保证鹅肝外脆内软,淋上一抹甜醋汁, 既可以中和鹅肝的
热食方面,我推介呢度嘅香煎鹅肝同埋铁板烧羊鞍。 鹅肝油分充足,味道甘香。 大厨现场即叫即煎,保证鹅肝外脆内软,淋上一抹甜醋汁, 既可以中和鹅肝的油腻感,亦令鹅肝的骚香更上一层楼。
至于铁板烧羊鞍,外脆内软, 羊鞍肉质嫩滑可口,带点微微粉红, 食落juicy多汁。令人一吃再吃,欲罢不能。
另外同样推介铁板烧虎虾, 虎虾size大大只,虾肉弹牙, 虾头煎得非常金黄香脆, 而且里面更有香喷喷的虾膏。
另外仲有烧牛肉, 薄切烧牛肉保持著粉嫩状态,牛肉质素高,牛味浓郁,配上芥末以及烧汁,可谓食肉兽至爱。
燕窝系列方面就有燕窝蛋白挞同即制燕窝双皮奶, 燕窝有美容功效 人所皆知, 燕窝蛋白挞上的燕窝一点也不吝啬,蛋挞皮够松化, 而且热辣辣。
燕窝双皮奶更是全晚甜品的重点,双皮奶非常之滑溜,而且奶味相当之浓郁, 而且甜度亦调教得相当好,可谓健康又美味。 配埋滋润嘅燕窝, 无论系美味道抑或系健康道都100分呢~
甜品方便选择亦非常多, 有自家制作嘅木糠蛋糕、布甸、芝士蛋糕、芒果黑糯米甜品外,仲有无限量供应嘅movenpick雪糕, 虽然味道只有云呢拿、朱古力、同士多啤梨三款选择, 但亦同样满足。
整体而言, 这家酒店的自助晚餐价钱非常合理,折实每位大约四百蚊左右。每款食物都即时refill, 款式够多, 最重要嘅系地点方便, 就算系游客行完街去食晚餐都好方便。环境亦坐得舒适, 最适合一家人或者一大班朋友聚会。