2018-04-09
旺角揾食有时都几头痛,乜都有代表要花更多时间谂食啲咩,本来想食拉面但行过广华街见到只蟹喺头顶,午市套餐食松叶蟹咁有趣,又真系唔怕改改选择嘅。见到上面只蟹就谂起日本间蟹道乐,不过蟹道乐个个都话唔抵食,唔知呢间又会系点呢?就因为呢块板搞到我停系度,蟹全部都系蟹嘅午餐,一旧水都唔使有蟹㖞。本来想食拉面嘅,不过呢类舖头嘅汤底无咩可能比得上正式嘅拉面店,不如食个蟹膏饭啦。午市嘅套餐唔贵,但晚市嘅级数就高级好多,当然价钱都贵咗好多,虽然啲食物系好吸引,但穷鬼如我就唔太舍得食喇。舖头里头嘅空间就相当细,只能够坐八个人仲要系互望果种,而且全店只有一个员工,楼面收银厨师都系佢,想做死人咩,再加上偏离旺区,真系唔知开午市赚唔赚得返成本。里头装潢走简约风令人舒服,细地方真系无谓搞太多破坏空间感。一幅大字同一个摆设,睇落又好似大户人家嘅气派。暖水壶入面装嘅系玄米茶,温度够热之余又唔会淡茂茂,够晒暖胃。先嚟一碗味噌汤,睇外表似乎无咩特别,一饮,的确系无咩特别,因为一啖就知其实唔系蟹汤。除非佢成煲汤只有一只手掌咁大嘅蟹,否则有蟹水的话个汤系一定有种无法掩饰嘅海水鲜味,呢度只不过系将煮好嘅味噌汤再加返松叶蟹肉丝落去
先嚟一碗味噌汤,睇外表似乎无咩特别,一饮,的确系无咩特别,因为一啖就知其实唔系蟹汤。除非佢成煲汤只有一只手掌咁大嘅蟹,否则有蟹水的话个汤系一定有种无法掩饰嘅海水鲜味,呢度只不过系将煮好嘅味噌汤再加返松叶蟹肉丝落去,真系一饮就知呃我唔到。
不过佢松叶蟹肉都几多,味噌汤唔会太咸,加埋筷子托系蟹形又几得意,过到骨啦。
饮完碗不过不失嘅味噌汤后梗系要食主菜,松叶蟹膏饭。虽则个卖相就唔系咁好,不过个蟹膏有几大旧就有目共睹,而且蟹肉都唔惹少,呢个价钱佢都出手几阔绰。
蟹膏就确系几清甜,份量亦唔少,蟹肉就嫌佢比较干身无咩水份,无咗味噌汤帮佢补水就搞成咁,唔系即拆始终系差咁啲,情愿佢浸一阵暖水,虽然会走咁啲味但食落软熟啲赢返。白饭反而比预期理想,佢有将饭素同白饭预先捞匀,而唔系就咁洒喺最顶就算,所以即使落得唔多饭素,每啖都会食得到。同埋啲饭粒嘅咬口唔会过绵而有黏性,估唔到最出色嘅竟然系个饭。
虽然成餐饭唔系特别好食又无咩惊喜,但以呢个价钱可以食松叶蟹其实都唔可以要求太多,而佢又符合我嘅预期,合格啦。