2019-09-02
早排已经帮衬过雪山冰厅一次,个阵觉得啲食物都唔错。咁岩星期六同朋友去深水埗买野,未食早餐嘅我行到5点几,个肚真系饿到喊。为求方便快捷,决定再战冰厅,一口气叫咗好多食物。-槟城叻沙海南鸡米线汤底充满叻沙香气,入口虽然唔会太辣,怕辣人士都食得。我一向钟意米线配汤一啖咁食,呢款食落真系好足味。海南鸡质感较扎实,但咬落唔会鞋口,鸡皮嫩滑程度都好抵赞。-爆馅葱花蛋牛治(烘底)识食蛋牛治一定要叫烘底,入口外脆内软。炒蛋夹杂葱花同粒粒碎牛,鸡蛋都几厚身,稍嫌葱香盖过其他食材味道。-避风塘生炸脾虽然好热气,但真系好吸引。避风塘碎碎闻落有啲似妈咪面调味粉香,配上炸脾几夹。外皮炸得有少少老,但整体都香脆可口。-榛子酱西多士上次帮衬已经见到有人叫,似乎几受欢迎。倒埋糖浆真系好邪恶,夹心有浓浓榛子酱,味道几特别。-港式茶走红豆冰原来茶走红豆冰都几好味,红豆中和奶茶嘅涩味,比传统红豆冰更胜一筹。-樽仔奶茶朋友叫咗招牌樽仔奶茶,细细枝几可爱。入口茶味香浓,质感幼滑。-怀旧黑牛黑牛可谓系茶记经典,朱古力曲奇雪糕加上可乐,入口多一份奶香,口感都creamy少少,颇有趣。
为求方便快捷,决定再战冰厅,一口气叫咗好多食物。
-槟城叻沙海南鸡米线
汤底充满叻沙香气,入口虽然唔会太辣,怕辣人士都食得。
我一向钟意米线配汤一啖咁食,呢款食落真系好足味。
海南鸡质感较扎实,但咬落唔会鞋口,鸡皮嫩滑程度都好抵赞。
-爆馅葱花蛋牛治(烘底)
识食蛋牛治一定要叫烘底,入口外脆内软。
-避风塘生炸脾
虽然好热气,但真系好吸引。
避风塘碎碎闻落有啲似妈咪面调味粉香,配上炸脾几夹。
外皮炸得有少少老,但整体都香脆可口。
-榛子酱西多士
上次帮衬已经见到有人叫,似乎几受欢迎。
倒埋糖浆真系好邪恶,夹心有浓浓榛子酱,味道几特别。
-港式茶走红豆冰
-樽仔奶茶
朋友叫咗招牌樽仔奶茶,细细枝几可爱。
入口茶味香浓,质感幼滑。
-怀旧黑牛