2021-07-09
🍴烤北京填鸭食填鸭之前,先上咗一口酥,真系好酥化同油香好重,侍应建议点砂糖食,但我钟意点黄梅酱,可以解到阵油腻感(图系半只份量,但其实我地食咗一只🤭)北京填鸭系皮连埋肉,师傅片出黎嘅厚度几平均,食落外皮几香口,鸭肉嫩滑,食落几juicy,而且可以加青瓜,哈密瓜,京葱,京酱,黄梅酱等等,口感相当丰富面粉皮亦都几薄,整体黎讲都唔错😋😋🍴砂锅云吞鸡见佢有几个夏日尝鲜嘅推介𩠌,叫咗个云吞鸡试吓,有六粒云吞同半只鸡左右,毕到大约五碗~汤底鸡汤味几浓,啲鸡就算煲完汤都仲好滑,亦都唔会冇晒味,云吞都几好食☺️🍴南翔小笼包一笼有六只,皮唔算超级薄,但可接受,汤汁都几多,肉质实净,点少少醋同姜丝可以提鲜😇🍴扬洲水晶肉🍴虾仁蛋白炒饭🍴雪菜毛豆百页豆腐味道唔错,价钱都算实惠,想平平地食北京填鸭,呢间都系唔错嘅选择😇😇P.S. 食完饭埋单,有个QR code,填咗问卷会有coupon
(图系半只份量,但其实我地食咗一只🤭)
面粉皮亦都几薄,整体黎讲都唔错😋😋
🍴砂锅云吞鸡
🍴南翔小笼包